Partly cloudy22 °C
2021. június 13. vasárnap Antal, Anett
Menü
Házhozszállítás

Hogyan kerüljük el a fürdőkben elkapható nőgyógyászati fertőzéseket?

Hogyan kerüljük el a fürdőkben elkapható nőgyógyászati fertőzéseket?
Csak óvatosan a víz alatt! (Fotó: commons.wikimedia.org)

Nagyon sok nő panaszkodik arról, hogy kellemetlen tüneteket tapasztal a természetes vizekben, termálfürdőkben, illetve wellness központokban való fürdőzések után. – Ezért beszélünk ma a nőgyógyászati fertőzésekről, s arról, hogy mit tegyünk ezek elkerülésére?

A fürdés, strandolás veszélyeiről általánosságban már esett szó az előző részben. Akkor felvázoltuk, hogy szép számmal vannak olyan mikroorganizmusok, melyek ellenállnak a klórvegyületeknek. Az Olvasó megtudhatta, hogy ezek a vegyi anyagok a vízpárával belélegezve irritálhatják a légutakat. Írtam arról is, hogy maga a klóros víz is veszélyforrás lehet: érzékeny bőrűeknek bőrbetegségeket okozhat. Aztán ott van a kólibaktérium, a külső hallójárat gyulladása és még sok-sok fertőzés, mint veszélyforrás.

A nőgyógyászati fertőzésekről nem beszéltünk még, mivel ezek külön említést igényelnek. Ennek oka az, hogy nagyon sok nőnek okoznak kellemetlen tüneteket, panaszokat.

Először is említsük meg, hogy fontos a nedves fürdőruha mielőbbi szárazra cserélése – főleg azoknak, akik hajlamosabbak a hüvelyi panaszokra – hiszen a meleg, nedves közeg kedvez a káros mikroorganizmusok elszaporodásának.” – figyelmeztet Dr. Kovács László – „Általában azt mondhatjuk, hogy a hüvelybe kerülő víz mindenképpen csökkenti annak fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, még a természetes vizekben való fürdés esetén is, de hatványozottan igaz ez a klórral vagy egyéb, erős fertőtlenítőszerrel fertőtlenített vizekre.”

Fürdés után mielőbb cseréljük szárazra a fürdőruhát! (Fotó: Rabi Flóra)
Fürdés után mielőbb cseréljük szárazra a fürdőruhát! (Fotó: Rabi Flóra)

Bár azt hinnénk, hogy milyen jó, hogy a kórokozók elszaporodását gátolják ezek a kémiai anyagok, ám tudni kell azt is, hogy elpusztítják a hüvely normál pH-ját fenntartó lactobacillusok jelentős részét is. Emiatt pedig a hüvely savas kémhatása lúgos irányba tolódik. A pH egyensúly felborulása legyengíti az említett lactobacillusok által fenntartott védelmi rendszert, és utat nyit a baktériumok, gombák elszaporodásának.

Mint már említettem, vannak, akik kifejezetten hajlamosak az ilyesfajta fertőzésekre.” – mondja az orvos – „Számukra a strandolás szinte egyet jelent a hüvelyfertőzéssel. Nekik inkább a természetes vizekben való csobbanás javasolt, már amennyiben viszonylag tiszta vízről van szó. Sajnos egy nyári hétvégén, amikor nagy a kánikula, a balatoni strandokról ez nem igazán mondható el. Ajánlott még a tejsavas hüvelyöblítés strandolás előtt, mert megerősíti a hüvelyflórát, és segíthet megelőzni a fertőzést.” 

Vannak, akiknek inkább a természetes vizekben való csobbanás javasolt (Fotó: pixabay.com)
Vannak, akiknek inkább a természetes vizekben való csobbanás javasolt (Fotó: pixabay.com)

A doktor szerint a terhesség önmagában nem akadálya a strandolásnak, ám a várandós hölgyek jobban teszik, ha csak természetes vizekben fürödnek. Emellett figyelniük kell arra, hogy még inkább betartsák a higiénés szabályokat (vizes fürdőruha lecserélése, zuhanyzás stb.). Valamint: a terhesség utolsó három hónapjában egyáltalán ne kockáztassannak közösségi fürdőzést, hiszen a méhszáj ilyenkor már sok esetben kezd kinyílni.

Nyáron sokakat vonz a természetes víz „romantikája”, ősszel-télen pedig a szabadtéri termálfürdők sarkalnak erotikus gondolatokra, amikor gyorsan besötétedik és a meleg víz párolgása miatt alig látni a tőlünk pár méterre lévő fürdőző embereket.

Nyáron sokakat vonz a természetes víz romantikája (Fotó: pixabay.com)
Nyáron sokakat vonz a természetes víz romantikája (Fotó: pixabay.com)

Ezzel kapcsolatban is megkérdeztem Dr. Kovács Lászlót, aki elmondta, hogy szex közben a hüvely megduzzad és kinyílik, nő a fertőzésveszély. Ilyenkor nagy kockázatot jelent a vízbe merülés (illetve a vízben tartózkodás), mert – mint említettük – gyengül a hüvely védelmi mechanizmusa, és bár tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, azért nem kell mindent feltétlenül kipróbálni…

Végül néhány jellegzetes nőgyógyászati tünet, melyekre érdemes odafigyelni fürdés, strandolás után, mert hüvelyfertőzésre utalhatnak: az enyhe altesti diszkomfort érzéstől kezdve a sűrűbb vizelési ingeren, szeméremtest viszketésen, vagy súlyosabb esetben égő érzésen át a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozásáig terjedhetnek a panaszok (amikor a hüvelyváladék sűrűbbé, bőségesebbé, esetleg bűzössé válik). Ha valaki ilyen jelekkel találkozik, akkor feltétlenül forduljon orvoshoz! 

A fürdőzéssel kapcsolatos tanácsokat összefoglalva kijelenthetjük, hogy nem kell lemondani a természetes vizek és a termálfürdők, wellness központok nyújtotta élményekről az év egyetlen évszakában sem, ám mindenképpen fontos, hogy betartsuk a higiénés szabályokat, ha meg akarjuk őrizni egészségünket!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma újabb három mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság
  Ma újabb három mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság
 • Egyre rosszabb a járvány-helyzet Nagy-Britanniában
  Egyre rosszabb a járvány-helyzet Nagy-Britanniában
 • Bozóttüzekkel közdenek Utah államban
  Bozóttüzekkel közdenek Utah államban
 • Romlik a járványhelyzet Oroszországban
  Romlik a járványhelyzet Oroszországban

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a labdarúgó Európa-bajnokság alatt
  Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a labdarúgó Európa-bajnokság alatt
 • Ismét változtak a határátlépés szabályai Horvátországban
  Ismét változtak a határátlépés szabályai Horvátországban
 • Kedvezményt kapnak az egyetemre jelentkezők
  Kedvezményt kapnak az egyetemre jelentkezők
 • Véget ért itthon a járvány harmadik hulláma
  Véget ért itthon a járvány harmadik hulláma
 • Idén is kérhetnek segítséget magyar rendőröktől a Horvátországban nyaralók
  Idén is kérhetnek segítséget magyar rendőröktől a Horvátországban nyaralók
 • Megkezdődött a labdarúgó EB
  Megkezdődött a labdarúgó EB
 • Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon
  Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon
 • Megnyitott az Eb-terasz a MOL Aréna Sóstó mellett
  Megnyitott az Eb-terasz a MOL Aréna Sóstó mellett
 • Jövő héten végeznek az eltörött 400mm-es vízvezeték helyreállításával
  Jövő héten végeznek az eltörött 400mm-es vízvezeték helyreállításával