3 évnél régebbi cikk

Mégsem kell maszkban ülni mától az éttermek asztalainál
Mégsem kell maszkban ülni mától az éttermek asztalainál

Csak akkor kell maszkot viselni a vendéglátóhelyeken, ha felállunk az asztaltól. Ahol viszont állva fogyasztunk, ott beszélgetés közben is kötelező a maszkviselés.

Már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni, írja a kormany.hu

A csütörtökön bejelentetthez képest végül valamivel enyhébb a mától életbe lépett szabályozás:

"Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy étteremben addig maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz érünk vagy onnan felállva mosdóba megyünk, de levehető a maszk az asztalnál ülve. Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, szórakozóhelyeken, ahol állva illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt, kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell a maszkot" - írják a közleményben.

Kiemelik: a szabályok betartatásáért a vendéglátóhely, az üzlet üzemeltetője is felelős. Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni és fel kell szólítani a helység elhagyására.

Hozzáteszik, hogy továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, taxikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A maszkviselésre vonatkozó szabályok betartatását a rendőrség is ellenőrizheti, és az üzletet, vendéglátóhelyet, ahol nem tartják be, bezárattathatja.

Borítókép: kormany.hu/Vadnai Szabolcs
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek