Clear sky26 °C
2021. június 16. szerda Jusztin
Menü
Házhozszállítás

Móri chardonnay lett a 2022-es férfi kézilabda EB hivatalos bora

Egy móri chardonnay-t választottak a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hivatalos borának. A különleges nedű Miklós Csabi pincéjéből kerül a nagyközönség elé: nemcsak reprezentatív ajándékként szolgál majd az EB szervezésekor, hanem hamarosan forgalomba is hozzák.

Chardonnay, ezerjó, királyleányka, zöldveltelini, tramini, pinot blanc, rizlingszilváni és rajnai rizling várja Miklós Csabi pincéiben, hogy borrá érjen. Olyan dűlők szülöttei, mint Csókakőn a Látó-hegy, Móron a Cserhát, a Csóka, a Vénhegy vagy éppen a Kőhalmi dűlő.

Miklós Csabi gyönyörű termést szüretelt idén (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)
Miklós Csabi gyönyörű termést szüretelt idén (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)

 „Egy igazi álomszüreten vagyunk túl.” – árulta el Csabi – „Nagyon jó időnk volt, s gyönyörű termést szüreteltünk. Minden fürt úgy nézett ki, mint egy igazi gyöngysor. A mi dolgunk már csak annyi, hogy ne rontsuk el azt, amit a Teremtő adott, s, hogy még finomabbá faragjuk a pincében.”

A csodás ízben pedig eddig sem volt hiány náluk: nemhiába választották meg a családi pincészet 2020-as évjáratú chardonnay-jét a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hivatalos borának! E „címért” öt pincészet versengett egymással: Csabiék mellett egy tokaji, egy badacsonyi, egy szekszárdi és egy egri.

A 2020-as évjáratú chardonnay lett az EB hivatalos bora (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)
A 2020-as évjáratú chardonnay lett az EB hivatalos bora (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)

Mint megtudtuk: A 2022-es férfi kézilabda EB szervezői összetett élményekben gondolkoznak közösségépítéssel, különböző programokkal már a tornát megelőző időszak tekintetében is. Ezt fogalja össze a Watch Games. See More. kampány.  Elemei: Feel More. Taste More. Chill More. Spot More. Do More.

A Taste more. program célja, hogy bemutassa a hazai gasztronómia színes választékát. A célcsoport az EB hazai és nemzetközi közönsége. A kampány fontos eleme a magyar borkultúra megismertetése. – Ebben leltek lelkes és együttműködő partnerre Miklós Csaba személyében, aki közel tíz évvel ezelőtt került először közeli kapcsolatba a Magyar Kézilabda Szövetséggel.

Csabi birtokára közel tíz éve járnak a kézilabdások (is) csapatépíteni, megismerni a helyi gasztronómiát (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)
Csabi birtokára közel tíz éve járnak a kézilabdások (is) csapatépíteni, megismerni a helyi gasztronómiát (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)

Mint elmondta: több ízben is szervezett csapatépítő tréningeket a sportolóknak. Ezen alkalmak során a kézilabdások nagyon megszerették a móri borvidéket. Kimentek a dűlőkre, megkóstolták a helyi ízeket, s e programok alatt igen szoros együttműködés alakult ki közöttük. Tavaly karácsonykor bort kaptak tőlük ajándékba, aminek olyan nagy sikere lett, hogy valójában akkor született meg az ötlet, hogy nevezzenek az EB-re.

„A chardonnay nagyon jól érzi magát ezen a vidéken, nagyon izgalmas dolgokat produkál Móron. Nem véletlenül ezt indítottuk el a versenyen” – mondta Csabi, akinek a kedvenc bora a chardonney mellett az ezerjó. 

Csabi kedvenc bora a chardonney mellett az ezerjó (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)
Csabi kedvenc bora a chardonney mellett az ezerjó (Fotó: Miklós Csabi Facebook-oldala)

Az októberi szüreten egyébként ott volt volt Wossala Rozina gasztronómiai szakértő, étterem-tulajdonos, a Taste more. kampány nagykövete, valamint Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke is.  Mindketten aktívan részt vettek a munkálatokban.

Az, hogy a mi chardonney-nk lett az EB hivatalos bora, nem nekünk jelent elismerést, hanem az egész borvidéknek.”

– jelentett ki a móri borász – „Úgy gondolom, hogy minden mórinak és minden magyarnak megdobogtatja a szívét e hír, amire hazánk minden tagja büszke lehet!”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
  Koronavírus: ismét tíz alá csökkent az elhunytak száma
 • Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
  Ingyenes lesz a tömegközlekedés július második felében
 • Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
  Kézilabdapálya épül a Zentai úti iskola udvarán
 • Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
  Leáll a termelés az Augi hazai gyáraiban
 • Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
  Ingyenesen végez ellenanyagszint-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem
 • Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
  Busszal és vonattal is elérhetőbbé válik a Balaton
 • Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
  Diákmunka - a fiatalok is úgy adóznak mint más munkavállalók
 • Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
  Már lehet jelentkezni a nyári diákmunka programra
 • Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció
  Koronavírus - csökken a szennyvízben mért koncentráció