3 évnél régebbi cikk

Mennyi táppénz jár a koronavírusos betegnek és a karanténban lévőknek?
Mennyi táppénz jár a koronavírusos betegnek és a karanténban lévőknek?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ frissítette a hivatalos információs összefoglalót, hogy mi történik, illetve mi a teendő, ha koronavírus-fertőzés miatt betegek vagyunk, vagy hatósági házi karanténba kényszerülünk.

Továbbra is meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma úgy világszinten, mint Magyarországon - ezzel párhuzamosan mind többen kényszerülnek betegállományba, esetleg karanténba a COVID-19-cel összefüggésben.

Mi a teendő, ha bizonyítottan fertőzöttek vagyunk, illetve ha hatósági házi karanténba kényszerülünk? Mennyi táppénz jár és ki vesz keresőképtelen állományba?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még az első hullám idején adott ki hivatalos információs összefoglalót, amit aztán a napokban módosított.

A legfontosabb továbbra sem változott: aki COVID-19 vírussal kapcsolatban otthonában vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető.

Az ehhez kapcsolódó jogszabály így szól: Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 44.§ g) pontja szerint keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat- egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

Ki vesz keresőképtelen állományba?

Amennyiben kiderül rólunk, hogy elkaptuk a koronavírus-fertőzést, nincs egyéb teendőnk, mint bármilyen olyan betegségnél, ami miatt nem tudunk dolgozni. A COVID-19 vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból.

Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.

A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja.

Ha úgy érezzük, hogy koronavírussal fertőződtünk meg, továbbra se személyesen menjünk a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívjuk őt fel! Részletes tájékoztató, hogy mit tegyünk tünetek esetén, ide kattintva olvasható el!

Mennyi táppénz jár?

Amennyiben nem foglalkozás közben betegedtünk meg, táppénz estén is ugyanaz a helyzet, mint az egyéb betegségeknél azzal a kiegészítéssel, hogy a táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul, ha hatósági házi karanténba kerülünk.

A táppénz mértéke:

  • 50%-os mértékű a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt,
  • 60%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal,
  • 50%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal.

A „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresőképtelenség első napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli. „7”-es kóddal a keresőképtelenség igazolására természetesen csak abban az esetben kerülhet sor, ha a „karantén” a hatályos jogszabályok alapján elrendelésre került.

Mi a helyzet, ha munka közben/miatt betegedtünk meg?

Amennyiben a koronavírusos megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor 100%-os táppénz jár (baleseti táppénz). Akkor kerülhet sor baleseti táppénz - 100%-os mértékű megállapítására, ha a biztosított olyan módon fertőződött meg a koronavírussal, hogy az foglalkozási megbetegedésnek minősül; vagyis az a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki.

A foglalkozási megbetegedést a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerint az arra hatáskörrel rendelkező szerv kivizsgálja és megállapítja.

Ha erre sor került, és az egészségbiztosítási szerv az Ebtv 52. §-a alapján – is döntést hozott a foglalkozási megbetegedés társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetként való elismeréséről, akkor nincs relevanciája annak, hogy az őt kezelő orvos milyen kezelést rendel el, vagy, hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e. Ezekben az esetekben a keresőképtelenséget az orvos - a foglalkozási megbetegedés elismerése után - „2”-es kóddal igazolja.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek