3 évnél régebbi cikk

A magyarok többsége nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával
A magyarok többsége nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával

Az Euronews kutatása világszinten is meglepően magas elutasítási arányt hozott.

A magyarok túlnyomó része biztosan nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával - derült ki az Euronews kutatásából. Az 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna. 47 százaléka egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el.

Ez a fokú bizalmatlanság világszinten is kiemelkedő.

A Nature magazinban október végén megjelent, a Föld lakosait reprezentáló felmérésből az derült ki, hogy a bolygó lakosságának több mint 60 százaléka kérné az oltást, ha az elérhetővé válna. 14 százalék nem tudja, hogy beadatná-e, és mindössze 15 százalék mondta azt, hogy biztosan nem kérné.

A magyarországi felmérésből az is kiderült, hogy az oltás beadatását választók milyen arányban fogadják el a különböző országokban készült vakcinát.

A legtöbb megkérdezett egy Magyarországon gyártott védőoltást választana (32 százalék). Valamivel kevesebben kérnének az Egyesült Államokban készült vakcinából (32 százalék). A magyar kormány által megrendelt orosz gyártmányú oltószert viszont egyértelműen elutasítják: a megkérdezettek mindössze 7 százaléka oltatná be ezzel magát. Ennél kevesebben csak a kínai védőoltást választanák, mindössze 4 százalék mondana rá igent.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek