3 évnél régebbi cikk

Önkormányzatok vagy kamara? – székesfehérváriak véleményét kérdezi Cser-Palkovics András a helyi adókkal kapcsolatos döntésről
Önkormányzatok vagy kamara? – székesfehérváriak véleményét kérdezi Cser-Palkovics András a helyi adókkal kapcsolatos döntésről

A fehérváriak véleményét kérdezi közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere a helyi adókról. Például, hogy az iparűzési adóról a települési önkormányzatok vagy pedig a Kereskedelmi és Iparkamara döntsön. Az MKIK elnöke korábban azt javasolta a kormánynak, hogy a települések egyik legfontosabb bevételét, az iparűzési adó befizetési kötelezettséget halasszák el. Nem támogatja a javaslatot Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója sem.

Nemrégiben az országos sajtóban interjú jelent meg Parragh Lászlóval, amelyben a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó teljes elengedésére tett javaslatot 2020-ra és 2021-re a kis- és középvállalkozói szektorban, ágazattól és árbevételtől függetlenül, továbbá a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását is kezdeményezte

Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban közösségi oldalán fejtette ki véleményét. A polgármester arra kérte a kamara elnökét, hogy hagyja békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket:

„Értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzésiadó-emeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben. A kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan. … Felmerül tehát a kérdés: kiknek is szeretne valójában kedvezni a kamara?

Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket. Nem fogja segíteni a vállalkozásokat az sem, ha a települések leállítják az oktatási programjaikat, nem támogatják a kórházakat, az egyetemeket, a sportegyesületeket, megszüntetik a szociális támogatásokat és a puszta felszínen maradás érdekében durván megadóztatják a magánszemélyeket, tehát a munkavállalókat.”

A polgármester szerint a kamara javaslata a legnehezebb helyzetbe került gazdasági szereplőknek, például a vendéglátásból, turizmusból élőknek nem nyújt valós segítséget:

„Nyomatékkal kérem tehát: gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek! Főleg, hogy ezt egy olyan évben tennék, amikor a települések adóbevétele a járványhelyzetből fakadó gazdasági visszaesés miatt már drasztikusan csökkent. Ezzel a kihívással megbirkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: “Ne tetézd, ne tetézd!” – olvasható a bejegyzésben.

Sinkó Ottó: Nemcsak a járványügyi intézkedésekben kellene másolni Ausztriát!

Nem támogatja az iparűzési adó átmeneti felfüggesztését Sinkó Ottó, mert az nem rászorultsági alapon történne. A Portfoliónak adott interjúban a Videoton társ-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy azokat kell segíteni különböző eszközökkel, akik megsínylik a járványt.

A szakember úgy véli, hogy a kormánynak a cégek által bevezetett járványügyi intézkedések költségét kellene támogatni.

„Ne csak a járványügyi intézkedéseket, hanem a gazdaságiakat is másoljuk le Ausztriáról”– fogalmazott Sinkó Ottó, aki szerint a bajba került magyar cégek az előző évi adóbefizetéseik alapján kaphatnának támogatást, hogy túléljék a válságot.

„Ebbe a rendszerbe nem a járvány ürügyén kell belenyúlni, hanem átgondoltan, a teljes adórendszer, ezen belül az önkormányzati működés felülvizsgálatával kell változtatni rajta, hiszen ez egy versenyképességi kérdés. Helyeslem, hogy a kamara szorgalmazza a változást, viszont ezt semmiképpen nem járványügyi intézkedésként kellene tenni. Az iparűzési adót az adózási rendszer részeként kellene értelmezni” – hangsúlyozta a Videoton társ-vezérigazgatója.

Sinkó Ottó szerint a kamara javaslata két sebből vérzik: „méltánytalanul és indokolatlanul nagy terhet ró az iparűzési adó bevételekből élő önkormányzatokra, másrészt nem rászorultsági alapon határozza meg, hogy ki mentesüljön az adófizetés alól, hanem egységesen adná a kedvezményt a cégeknek″ – véli Sinkó Ottó.

Az alapján kellene kedvezményeket és támogatásokat adni a cégeknek, hogy kit milyen mértékben sújt a járványügyi helyzet. A kamarának pedig azokat a vállalatokat kellene beazonosítani, majd támogatni, akik tényleg bajban vannak.

Ki döntsön a helyi adókról?

A fehérváriak véleményét kérdezi közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere, arról, hogy a helyi adókról, mint például az iparűzési adó a települési önkormányzatok vagy pedig a Kereskedelmi és Iparkamara döntsön.

A vasárnap közzétett posztban megfogalmazott kérdés így szól: Önök szerint kinek kell döntenie a helyi adókról, az esetleges kedvezményekről?

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek