3 évnél régebbi cikk

A karácsonyi fűszerek jótékony hatásai az egészségünkre
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A karácsonyi fűszerek jótékony hatásai az egészségünkre

Szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, fahéj és társaik: a karácsonyi finomságok kihagyhatatlan kiegészítői. Ráadásul még gyógyító hatásuk is van!

A téli hónapok ünnepi hangulatához hozzá tartozik az ebben az időszakban használt jellegzetes fűszerek íze és illata. Mézeskalácsba, forralt borba, bejglitöltelékbe, mártásokba, gyűmölcslevesbe, sőt húsos ételek különlegessé tételéhez is használjuk őket. Azon túl, hogy aromájukkal jkülönlegessé teszik az adventi, karácsonyi asztal csemegéit, az egészségünkre is különféle jótékony hatásokkal bírnak. Mutatjuk is, hogy mivel. 

Szegfűszeg

A szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz. A belőle készült főzetet használhatjuk borogatásként ízületi gyulladások esetén. A fogfájást is enyhíti a szegfűszeg olaj, vagy ha csak simán elrágcsáljuk a szegfűszeget. A szegfűszeges tea csökkenti a torokfájás, száraz köhögés tüneteit, sőt a kismamáknál fellépő émelygést is. Kardamommal és mentával keverve nyugtató hatású teát készíthetünk belőle. Fogyasztása a leheletet is frissíti.

Fahéj

Ez az évezredek óta használt fűszer segít a vércukorszint szabályozásában. Ha magas szénhidráttartalmú ételünket fahéjjal szórjuk meg, akkor elősegíti, hogy ne ugorjon meg annyira hirtelen a vércukorszintünk az adott ételtől. Naponta fél teáskanál fahéj elfogyasztásával már jelentősen javítható az inzulinválasz a szervezetben. Baktérium és gombaölő hatásai is van, z agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. 

Szegfűbors

Teája gyomorgyengeség és felfúvódás megszüntetésére használható. Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatása is van. A népi gyógyászatban borogatásokban az ízületi gyulladások enyhítésére használták; bár, mivel tannint tartalmaz, irritálhatja a bőrt, ha közvetlenül hozzáér.

Szerecsendió

A szerecsendió gazdag magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban – gazdag, értékes hatóanyagai pedig gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antioxidáns és hangulatjavító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A myristicin és az elemicin, a szerecsendióban található két vegyület például serkentően hat az agyra, nyugtatnak, relaxálnak, csökkentik a szorongást, így a könnyebben tudunk megbirkózni a stresszel. Javítja a memóriát, így hatóanyagai még az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepet játszhatnak.

 

Ánizs

Az ánizs hatékony gyomorpanaszok, hányinger, hasi fájdalom, puffadás ellen. Segíti az elalvást, hurutos köhögés ellen pedig hatásos köptető. Jó hatással van az idegrendszerre, segíti a szervezet méregtelenítését és az izmok regenerációját.

Gyömbér

A gyömbér ismert hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító hatásáról. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.Főzete csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Levesekben, süteményekben, húsételekben használva, friss és szárított formában egyaránt kifejti jótékony hatásait.

Koriander

A koriander jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is segít normalizálni. Enyhe izomlazító hatása miatt csökkenti a stresszt és a szorongást. Méregtelenítő hatású, segíti a káros nehézfémek távozását a szervezetből.

Kardamom

 A kardamom segíti az epetermelődést, a zsírok megemésztését a szervezetben. Segíti a vese tisztulását, húgyúti fertőzések természetes gyógyítója lehet. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a kardamomból készült tea, illetve a kardamommal fűszerezett ételek rendszeres fogyasztása enyhítheti a köhögést, a nehézlégzést, a légszomjat, a mellkasi fájdalmakat is. 

Forrás: egészségtükör.hu, házipatika.com, egészségkalauz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek