3 évnél régebbi cikk

Mikor eshet a hó Székesfehérváron?
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Mikor eshet a hó Székesfehérváron?
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined

Beköszöntött a december, ennek hála pedig egyre nagyobb cidri vár ránk az év hátralévő részében. Persze a téli időszak nemcsak a kőkemény fagyokról és didergésről szól, hanem bizony a sokak által várt hópelyhekről is, így szinte adja magát a kérdés: mikorra várható az első havazás? Meg amúgy is, hóban jön a Mikulás? A Jézuskáról nem is beszélve...

Olyan mohón köszönt ránk a tél, hogy szinte észre sem fogjuk venni. Így is hipergyorsasággal telnek a napok, hát még, amikor a karácsonyi készülődés leköti minden figyelmünket. Általában akkor szokott koppanni, milyen gyorsan szalad az idő, amikor az adventi kalendárium első ablakocskája után pikkpakk a legnagyobbat bontom.

Persze nincs tél Kevin és hó nélkül, így biztos vagyok benne, hogy sokakat érdekelhet, vajon mikor esik le az első hó a környéken, hovatovább, mikorra várható az első intenzív havazás az országban.

Nos, hogy kicsit jobban átlássuk, mi vár ránk decemberben, Bán Balázs fehérvári amatőr meteorológust faggattam az előttünk álló időszakról, aki határozottan kiemeli, hogy néhány napnál, esetleg egy hétnél nagyobb időtartamra nem lehet biztonsággal előrejelezni időjárást.

"Ami jelenleg látszik, hogy november utolsó napjaitól, december elejétől megkezdődik egy lehűlési folyamat, amellyel együtt változékonyabbra is fordul az idő. Ez abban fog látszódni, hogy először is kipucolódik a Kárpát-medencéből ez a nyirkos, szürke, hideg idő és ennek okán kitisztul az idő, átmenetileg ki is süt a nap, így pár fokot emelkedik a nappali hőmérséklet" - kezdte Bán Balázs, majd hozzátette, ahogy nyugalomba jut ez a hideg levegő, az éjszakák fagyossá válnak és napközben is alig lesz fagypont fölött a hőmérséklet.

A hét közepétől már nedvesebb léghullámok is érkezhetnek és ekkor már főleg a hegyekben, de esetleg síkvidéken is van esély kisebb havazások, hózáporok, havas eső kialakulására, de jelentős, országos havazás egyelőre nem látszódik.

Mi a helyzet a Mikulással?

"Mikulás környékére átmeneti enyhülés látszik, majd újabb lehűlés következhet. Nagyjából eddig látnak el a hosszabb távú, körülbelül két hetes előrejelző modellek. Mivel a várható időjárás egyre változékonyabb (nem stabil időjárású helyzet, hanem anticiklon várható), így az előrejelzés bizonytalansága is nagy" - folytatta a fehérvári amatőr meteorológus. 

Ez alapján akár enyhébb végkimenetel is benne van a pakliban. Ráadásul a COVID-helyzet okán sok európai országból nem megfelelő számban érkeznek be a bemeneti, kiindulási adatok, észlelések, így az ezekből indított modell előrejelzés pontossága is csökken. Igen, a koronavírus még erre is hatással van...

Akkor a karácsonyt már meg sem merem kérdezni...

"A karácsonyról semmit sem lehet tudni, de induljunk ki abból, hogy ha Katalin kopog, a karácsony locsog. Így ahol november 25-én fagy volt (az ország nyugati, északi és észak-keleti részén), ott fagymentes lesz a karácsony, míg másutt gyengén fagyos, mint például nálunk is. De, hogy hó is lesz-e? Majd az idő eldönti" - zárta Bán Balázs.

Nos, azért vetettünk egy pillantást az Időkép 30 napos előrejelzésére is, hogy szerintük milyen idő várható decemberben. Az eredmény nem túl meglepő, ugyanis a portál is úgy látja, hogy viszonylag eseménytelenül zajlanak majd az ünnepi készülődés napjai - legalábbis a havazás tekintetében.

Az időjárási előrejelzésekkel foglalkozó oldal szerint szerint komolyabb hótakarót ránk húzó havazás egész decemberben nem várható, maximum havas esőre lehet számítani, arra is csak december 21-én.

Ennek fényében a Mikulás és a karácsony is teljesen hómentesnek ígérkezik, sőt, a hosszútávú előrejelzés szerint (2019-hez hasonlóan) az ünnepek az évszak legmelegebb időszakai is lesznek egyben 5-11 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.

December 5-én és 6-án is közepesen felhős idő várható, december 24-én borult égre, 25-én és 26-án pedig szintén közepesen felhős égboltra lehet számítani.

Persze ez addig még simán változhat, de egyelőre sajnos nagyon úgy néz ki, hogy hó nélkül kell eltöltenünk a várva várt decemberi ünnepeket.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek