Partly cloudy3 °C
2021. január 26. kedd Vanda
Menü
Házhozszállítás

Operatív törzs: a résztvevők 2,44 százaléka lett pozitív az iskolai, óvodai, bölcsődei gyorstesztek első körében

Több mint 181 ezer tesztet végeztek el az országban a célzott intézményi tesztelés első körében. A mintavétel teljesen önkéntes volt, az operatív törzs nagyobb részvételi arányra számított.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a célzott intézményi tesztelésről adott tájékoztatást az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. 

Elmondta: az elmúlt héten lezárult a célzott, csoportos gyorstesztelés első köre a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, illetve az idősotthonokban, ahol maguk a dolgozók végezték a tesztelést.

"Nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs - hangoztatta György István.  - 181 506-an teszteltették magukat az elmúlt héten, a tesztelés teljesen önkéntes volt. A gyorstesztelésen megjelentek 2,44 százaléka lett pozitív, ez 4436 főt jelent összesen. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva viszont ez az arány 1,64 százalék."

Bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb a részvételi arány, 79 százalék, és 11 113-ból 195-en lettek pozitívak, ez 1,8 százalékos arány. Óvodai dolgozóknál 74 százalék vállalta a tesztelést, vagyis 34 964 fő, itt 811 pozitív eredmény született, ami 2,3 százalékos arányt jelent. Az általános iskolai dolgozóknál, továbbá az oktató nevelő munkában résztvevők körében 73 százalékos részvételi arányt regisztráltak, 95 102 dolgozó közül 2170 tesztje bizonyult pozitívnak, ez 2,3 százalékos arány. A szakképző intézményekben 64 százalékos részvételi arány volt, itt 5653 tesztből 146-an bizonyultak pozitívnak, ami 2,6 százalékos arányt jelent.

Az államtitkár hozzátette: a pozitív teszteredménnyel rendelkezőknek kötelessége a háziorvosukat értesíteni, és a legrövidebb úton elhagyni a tesztelési helyiséget. A gyógyulást követően a háziorvos három nap tünetmentesség után engedheti vissza dolgozni.

A gyorstesztelés második köre már el is kezdődött. Aki még nem tette meg, arra biztatják, hogy éljen a lehetőséggel, az első körben is résztvevők is kérhetik újra a mintavételt.

Mikortól lehet jelezni az igényeket a koronavírus elleni oltásra?

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu honlapon egy olyan felület, melyen az igényeket lehet jelezni. Ez lakossági igényfelmérést jelent, informatív lesz arra vonatkozóan, hogy az oltóhelyeket pontosan meg tudják tervezni.

"Sokféle forgatókönyv van, attól is függően, hogy milyen típusú vakcina érkezik majd az országba. Figyelembe kell venni, hogyha korlátozott számú vakcina áll majd rendelkezésre, akkor az egészségügyi dolgozókat oltják be először. Ezt követően megfelelő sorrendiség szerint a krónikus betegek, stb. kerülnek sorra."

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus - csökkent a szennyvízben mért koncentráció Fehérváron
  Koronavírus - csökkent a szennyvízben mért koncentráció Fehérváron
 • Ingatlanpiac - öt év alatt megduplázódott a téglalakások ára
  Ingatlanpiac - öt év alatt megduplázódott a téglalakások ára
 • Süteménycsomagot kaptak a Kegyeleti központ munkatársai
  Süteménycsomagot kaptak a Kegyeleti központ munkatársai
 • Nőtt az autófeltörések száma tavaly év végén
  Nőtt az autófeltörések száma tavaly év végén
 • A járvány hajtotta fel a használt autók árát
  A járvány hajtotta fel a használt autók árát
 • Lezárult a Magyar Posta küldeménykövető projektje
  Lezárult a Magyar Posta küldeménykövető projektje
 • Oltások - azonos elven működik a brit és az orosz vakcina
  Oltások - azonos elven működik a brit és az orosz vakcina
 • Koronavírus - újabb vakcinaszállítmányok érkeznek
  Koronavírus - újabb vakcinaszállítmányok érkeznek
 • Adathalászok - az OTP nevében küldenek üzeneteket
  Adathalászok - az OTP nevében küldenek üzeneteket