3 évnél régebbi cikk

Fehérváron továbbra sem lesz helyi adó a magánszemélyeknek, valamint 400 millió forint marad a cégeknél
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Fehérváron továbbra sem lesz helyi adó a magánszemélyeknek, valamint 400 millió forint marad a cégeknél

A kedden bejelentett kormányrendelettel összhangban Székesfehérváron is adókönnyítésekkel segítik a vállalkozásokat.

Fontos gazdasági kérdésekben egyeztetett szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Belegrai Péter, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

"Tudjuk, hogy a város életében a gazdaság mit jelent, azt az alapvető kölcsönhatást is jól ismerjük, hogy Székesfehérvár akkor tud fejlődni, növekedni a szolgáltatások szintjén, fejleszteni, ha a helyi gazdaság erősödik. A gazdasági szereplők pedig akkor tudnak fejlődni növekedni, beruházásokat a városban megvalósítani, ha az őket körülvevő gazdasági környezet, a város is erősödni, fejlődni tud" - emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár életében a második legfontosabb bevételi forrás az állami támogatások után, a helyi adóbevételek - ebből tud fejlesztési forrásokat biztosítani a város. Ugyanakkor a 2020-as év a gazdasági szereplők számára is nehéz és kihívásokkal teli volt. Az önkormányzat és a kamara közös együttműködési lehetőségeit áttekintve, a jövőben helyi egyeztetéseket tartanak majd azokban az ügyekben, amelyek a gazdasági szereplőket érintik.

"Azzal mi is egyetértünk, hogy 2021 nem szólhat az adóemelésekről. Nem terveztünk a következő évre adóemelést" - mondta el a polgármester.

Így a kedden este bejelentett kormányrendelettel összhangban, nem 2021. január 1-én, hanem csak 2022. január 1-én lép majd életbe Székesfehérváron a vállalkozásokra vonatkozó kétütemű építményadó-emelés második üteme. Ennek köszönhetően 400 millió forint marad a cégeknél a következő évben.

"Köszönhetően a nagyon jelentős helyi gazdasági befizetésnek - elsősorban az iparűzési adóbefizetésnek - 2021-ban sem kell olyan döntést hozni, hogy magánszemélyeknek helyi adót kell fizetni" - hangzott el a tájékoztatón dr. Cser-Palkovics Andrástól, aki kiemelte azt is, az utolsó negyedév gazdasági adatai biztatóak.

Hasznosnak és eredményesnek ítélte a találkozót Belegrai Péter, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke is, és kiemelte, a jövőben olyan többek között adóprogramra, vagy munkaerőutánpótlásra vonatkozó javaslatokat dolgoznak majd ki az önkormányzat irányába, amellyel segíteni, erősíteni tudják a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat is.

A jövőben a vállalkozások társadalmi felelősségvállalás mértékét is erősítési kívánják Székesfehérváron, lehetőséget teremtenek azoknak a cégeknek és vállaltoknak, akik készek és képesek arra, hogy bizonyos területeket segítsenek a közösség érdekében. Hogy a nyújtott segítség jogszerű legyen, valamint átlátható, hova költik a felajánlott támogatásokat, az önkormányzat két alapot nyit meg jövőre: az egyik - eddig is létező, de kívülről nem elérhető - környezetvédelmi alap, amely fásítási, növénytelepítési célokat támogat. A másik a közösségi alap, amely a szociális, oktatási és egészségügyi területeket támogat. 

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy az úgynevezett teraszdíj könnyítést eleve meghosszabbították 2021 első negyedévére, de januárban további egyeztetések lesznek, hogy ez a kedvezmény 2021 későbbi időszakára is éljen majd. A önkormányzattól bérelt helyiségek bérleti díjkedvezményeivel kapcsolatosan elhangzott, a tavaszi 50, illetve 75 százalékos könnyítést szeretnék újra biztosítani, viszont ehhez állami jogszabályi felhatalmazás kell - hivatalosan már kezdeményezték ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél.

Iparűzési adó kapcsán a polgármester kiemelte, remélik, hogy a helyi adókkal kapcsolatos döntésekkel kapcsolatosan a kedden közzétettek a végleges döntések egyelőre. Jelenleg az önkormányzati szektor működtetéséhez nélkülözhetetlen az iparűzési adó. Az ebből származó bevétel 2019-ban 20 milliárd forintot meghaladó volt, ami minden korábbi rekordot megdöntött, vagyis 2019-ben volt a legmagasabb gazdasági teljesítmény. 2020-ban 17 milliárd forinttal számolnak, de ebből még van visszatérítési kötelezettség, így 16-16,5 milliárd a várható végeleges bevétel, ami várhatóan ennyi lesz 2021-ben is. Az építményadó bevétel várhatóan kicsivel több 2 milliárd forint lesz 2021-ben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek