3 évnél régebbi cikk

10 fehérvári köztéri kincs, amelyet annak is látnia kell, aki nem ismeri a várost
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined
10 fehérvári köztéri kincs, amelyet annak is látnia kell, aki nem ismeri a várost
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár tele van érdekes köztéri alkotásokkal. Ha úgy tetszik, akkor kábé minden sarokra jut egy szobor, egy emlékmű, vagy akár olyan street art, amelyet bárhol meglátva egyből Fehérvár ugrik be. Ezekből az alkotásokból csemegéztünk, és összeszedtünk nektek tíz fehérvári kincset, amelyet mindenkinek látnia kell.

Biztos veletek is előfordult már, hogy többször elsétáltatok valami mellett, amelyről tudtátok mi az, ám valahogy mégsem sikerült összepárosítani a nevet az alkotással. Na, valami hasonló helyzetbe kerültem én is a minap, ugyanis már számtalanszor elsétáltam a Táncsics Mihály utcában található szerelemlakatok mellett, ám még véletlenül sem esett le, hogy azok ténylegesen is szerelemlakatok. Hát, van ilyen! Amikor mindig rohan az ember, ugye?

De felhozhatnám példának a Kígyó-szobrot vagy akár a rácvárosi áldozatok emlékművét, amelyeket szintén számtalanszor elcsíptem már, de sosem kapcsoltam, miket is látok valójában - nem beszélve arról, hogyan kerültek oda.

Fehérvár tele van az ilyen és ehhez hasonló köztéri alkotásokkal, így egy ideje figyelem őket és összegyűjtöttem a szerintem legérdekesebbeket:

Kemi ajándéka

A Csónakázó-tó partján (vagy a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium mellett, kinek mi) található horgonyt még 1984 augusztusában ajándékozta finn testvérvárosunk, Kemi Székesfehérvárnak az Alba Regia Napok alkalmával. A két és fél tonnás horgony egy görög kereskedelmi hajóhoz tartozott, amelyről a méretes tartozék 1962-ben elveszett. Később Kemitől délre, valahol a Botteni-öbölben emelték ki a tengerből, az újrafestés után pedig Székesfehérvárra szállították.

 

Játszó fiúk

A Lakatos utcában fellelhető kisplasztika 1947-ben készült, ám csak 1967-ben helyezték el jelenlegi helyén. A bronzból készült szoborból egy példány a Magyar Nemzeti Galériában is megtalálható. Helyén az 1950-es évek fémgyűjtéseinek áldozatává vált, XVIII. századi bronz Szent Flórián szobor állt. Lábazatos kőtömb talapzata 1967-ig, az új szobor felállításáig megmaradt. És az amúgy megvan, hogy a Játszó fiúk Székesfehérvár legkisebb köztéri alkotása?

 

Deák Dénes-kút

Haraszty István szobrász 1993-ban készítette el a több mint nyolc méter magas, vörösréz, bronz, acél, krómacél, üveg, elektromos és hidraulikus berendezésű szökőkutat, amelyet végül Deák Dénes műgyűjtő adományozott Székesfehérvárnak. Az eredetileg a Bartók Béla téren álló köztéri alkotás felújított állapotában új helyre került, az érdeklődők 2017-től a Csónakázó-tó kis szigetén csodálhatják meg az impozáns alkotást.

 

Fémrózsák

A Palotai úton található fémrózsák nem szerepeltek annak a társasház megépítésének tervében, amelyen díszelegnek, ám menet közben Grósz Bélának, a megrendelőnek eszébe jutott, hogy jó lenne valamivel feldobni a homlokzatot. Ekkor jött a képbe Kocsis Balázs szobrászművész, aki aztán saválló lemezekből megalkotta a díszeket - merthogy kettő is akad belőlük. Hogy miért pont rózsa? Hát mert egyrészt a társasház nevében is szerepel (Rózsaliget Lakópark), ráadásul arra is utal, hogy az épület közel van a Rózsaligethez.

 

Kígyó-szobor

P. Benkő Ilona pirogránitból készült tekergő kígyóját 1981-ben helyezték el a Németh László Általános Iskola (akkor még Velinszky Lakótelepi Általános Iskola néven futott) előtti sétányon, közvetlenül egy játszótér mellett. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az emberek a helyet azóta is csak kígyós suliként emlegetik.

Az óriáskígyó egyik kedvenc fehérvári kincsem, ugyanis amellett, hogy műalkotásként funkcionál, a lurkók teljes egészében bejátszhatják azt - olyan, mintha tényleg az iskola része lenne. Ráadásul jövőre lesz negyvenéves. Hogy szalad az idő...

 

Teknősbéka-szobor

Még tinikoromban fedeztem fel, azóta pedig rendszeres látogatója vagyok a Sarló utca sarkán található teknősbéka-szobornak. A tardosi mészkőből készült alkotást Kocsis Balázs szobrász, restaurátor készítette még 1998-ban. Eredetileg ivókútként funkcionált, de 2014-től - a rongálások miatt -, már "csak" egy kedves szobor a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek örömére.

 

Rác utca mártírjainak emlékműve

Az első találkozásom a Rác utcában található emlékművel nem éppen mesébe illő volt: éppen hazafele baktattam, amikor hirtelen a semmiből felbukkant egy alak, amely a frászt hozta rám. Hangos jajveszékelés és egy gyors csekkolás után jöttem rá, hogy szó szerint árnyékra vetődtem, ugyanis egy köztéri alkotásról van szó. Az emlék a fehérvári Kocsis Balázs szobrász-restaurátor alkotása, amely 2009-ben készült a második világháború idején a szovjet katonák által kivégzett tizenkét székesfehérvári polgár emlékére a mészárlás hatvannegyedik évfordulóján.

 

Repül a bálna!

Az egykori Vízivárosi Általános Iskola (eredetileg Vorosilovgrád Lakótelepi Általános Iskola) bejáratánál található ez az óriási betonbálna, amelyet az iskola építésekor a maradék beton felhasználásával az építőmunkások készítettek. A bálnát aztán évente új köntösbe öltöztették, amely egy idő után abbamaradt, ám a színek még így is jól kivehetők rajta. Most mondjátok, hogy nem lenyűgöző!

 

Szerelmesek utcája

Fehérváron ha szerelemlakatokról van szó, akkor mindenkinek egyből az Alba Plaza melletti hídon elhelyezett csodák jutnak az eszébe. Igen ám, de egy másik szerelmes hely is létezik a városban, amelyet a Táncsics Mihály utcában - a Nemzeti Emlékhely felől betévedve bal oldalon - találhattok. Kellemes romantikázást!

 

Kovácsoltvas falidísz

Végül pedig következzen a kedvenc székesfehérvári kincsem, a Vasvári Pál utcában kovácsoltvas falidísz, amely mellett korábban már számtalanszor elmentem, ám csak pár hete fedeztem fel úgy igazán magamnak. Mit mondjak? Szerelem volt első látásra. Pedig aztán már jó ideje (2017 óta) díszíti a Hold Antikváriummal szembeni falat, mi több, a böngészde tulajdonosa, Gyurcsik László maga helyezte ki az alkotást, amely könyvekkel foglalkozó bolthoz hűen egy olvasó embert ábrázol. Alatta két székecskét és egy asztalt is találhattok, így akár le is huppanhattok és elmerülhet az olvasnivalók végeláthatatlan tengerében.

(Forrás: teleelettel.hu, szekesfehervar.hu, erdekesfehervar.blog.hu)

Borítókép: Pál Loránd
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek