3 évnél régebbi cikk

Megint kutyákat gyilkolna valaki Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Megint kutyákat gyilkolna valaki Székesfehérváron

Sajnos nem az első eset, hogy kutyák, macskák életét követelő dolgokat helyeznek ki közterületre Székesfehérváron.

Már korábban is foglalkoztunk azzal a minősíthetetlen jelenséggel, hogy vannak, akik kutyákat, macskákat gyilkolnának: közel két éve a Technika Háza mögé helyeztek ki patkányméreggel kevert ételt, ami miatt egy kölyökkutya vesztette életét, majd a Csónakázó-tó környékénél találtak kutyasétáltatók kék kapszulákat, amelyekben valószínűleg rovarölő szer és fagyálló folyadék volt.

Ezúttal újabb próbálkozás történt: a Kelemen Béla utcában találtak csavarokkal "töltött" ételt.

Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláljuk, a csavarok az állatok emésztőszervébe jutva mire lehetnek képesek. A szándékosság sajnos nem ritka, elsősorban lakótelepek közelében fordul elő, ahol valakit idegesít egy állat.

Mérgező, állatokra veszélyes anyag kihelyezése 150 000 forintos bírsággal is büntethető, állatkínzásért pedig letöltendő szabadságvesztés járhat. Ha elkapják az illetőt. Addig is marad a gazdik ébersége, mint életmentő funkció. 

Mit tegyünk, ha kedvencünk gyanús, ismeretlen dolgot evett?

Korábbi cikkünkben Lukács Gábor állatorvost kérdeztük, aki elmondta, ha kedvencünk olyasmit nyel le, amit veszélyesnek vélünk, fontos a megfelelő reakció – nem kell ugyanis feltétlenül állatorvoshoz rohanni.

"Érdemes megnézni, hogy a kutyánál jelentkezik-e valamilyen tünet? Mérgező anyag elfogyasztása után előfordulhat a nyálzás vagy öklendezés. Esetleg elkezd szédelegni, úgy viselkedik, mintha be lenne rúgva vagy bódult állapotban lenne, esetleg a fejét lógatja, kedvetlenné válik. Ha hirtelen magatartásváltozás figyelhető meg, akkor nem szabad gondolkodni, akkor azonnal be kell vinni egy állatorvosi rendelőbe vagy állatkórházba" – mondta el Lukács Gábor.

A megelőzés nem könnyű – hogyan is tarthatnánk vissza az állatot a szaglászástól, járkálásról?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek