3 évnél régebbi cikk

Mégsem volt jó ajándék - a legnagyobb forgalom mindig ünnepek után van az állatmenhelyeken
Mégsem volt jó ajándék - a legnagyobb forgalom mindig ünnepek után van az állatmenhelyeken

Az ünnepek közeledtével sokan azt gondolják: nincs is szebb ajándék, mint egy kisállat. Nem ritka, hogy karácsonyra kutya vagy macska kerül a fa alá. Azonban fontos minden esetben átgondolni az örökbefogadást az állat érdekében.

Egy házi kedvenc nemcsak néhány napos odafigyelést és gondoskodást igényel. Sokszor a megunt állatok az utcán kötnek ki, szerencsés helyzetben talán eljutnak az állatmenhelyre. Azonban a legtöbb ilyen hely folyamatosan telt házzal működik.

A szakember azt javasolja: élő állat helyett karácsonyi ajándékként inkább más megoldást válasszunk, aki pedig mégis komolyan gondolja, az örökbefogadást, először látogasson el az állatmenhelyre.

„Ha valaki úgy gondolja, hogy most hirtelen nem kaptam ajándékot, és gyorsan be kell szerezni valamit a gyereknek, ez egy nagyon rossz döntés. Amikor a család már hosszabb ideje készül arra, hogy szeretne örökbe fogadni egy kutyát és pont jönnek az ünnepek. Amikor van idő arra, hogy többet foglalkozzanak, jobban összeszokjon a család az új kutyussal, abban az esetben javasoljuk mindig az örökbefogadást, de az ilyen ad hoc gondolatok, és ajándékhelyettesítő az semmiképpen nem jó.” - nyilatkozta Molnár Tamás, az ASKA vezetője.

Molnár Tamásné hozzátette: fontos, hogy ezek a kidobott, bántalmazott négylábúak lássák, hogy ki az, aki magához szeretné venni őket, mert előfordulhat, hogy egy-egy ember emlékezteti az állatot az előző gazdájára. A menhelyen dolgozók pedig látni szeretnék, hogy hogyan reagálják le a kutyák, macskák a hozzájuk érkező látogatókat.

„Telefonon mi mindig elérhetőek vagyunk, lehet időpontot foglalni a facebook oldalon is, illetve telefonon. N nem véletlenül mondjuk azt, hogy óránként egy látogatót tudunk csak fogadni, hiszen amikor bejön egy család, mire megismerkedik egy kutyával, utána nekünk fertőtleníteni kell az irodát ahhoz, hogy megőrizzük mindannyiunk egészségét.”

A legnagyobb forgalom mindig az ünnepek után van az állatmenhelyeken, mert sokan visszahozzák az ajándékba szánt kis állatokat.

Onnantól pedig az ott dolgozóknak okoz majd fejtörést a gondozás, etetés, sétáltatás, vagy a méreg drága orvosi ellátás. Ezért fontos, hogy mindig felelősen gondolkodjunk, ha egy kis kedvencet vennénk magunkhoz. Ők nem tudnak beleszólni abba, hogy mi történik velük...

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek