3 évnél régebbi cikk

Összesen 43 éles lőszer került elő az Aranybullánál
Összesen 43 éles lőszer került elő az Aranybullánál

Negyvenháromra nőtt azoknak a páncéltörő lőszereknek a száma, melyet az Aranybulla közelében találtak. A 88 miliméteres német robbanószerkezetek mindegyike éles, a tűzszerészek elszállították és megsemmisítik azokat.

Az ágyúlövedékeket az egykori Tigris harckocsikhoz használták és a T34-es tankok ellen vetették be.

A második világháború egyik frontvonala lehetett itt Kisfalud és Székesfehérvár határában, ahol a 2022-es Aranybulla emlékévre készülvén lőszermentesítési munkálatokat rendelt meg az önkormányzat azért, hogy megkezdődhessen a közösségi tér és a kerékpárút építése.

A földmunka során szerdán 23 lövedék került elő, csütörtökön azonban a honvédség tűzszerészei tovább vizsgálódtak, és szinte megduplázták ezt a számot.

A lőszerek 88 milliméteresek, magasságuk pedig 120 centiméter és egyenként nagyjából húsz kilót nyomnak. A 43 lövedék mellett egy gránát is előkerült a földből. A robbanószerkezetek mindegyike éles.

"A robbanótestek lőport illetve robbanóanyagot is tartalmaznak, a hatótávolságuk hat-nyolc kilométer, és éles állapotban kerültek el." - mondta el a Fehérvár Televíziónak Kovács Viktor őrnagy, az  MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke.

 A terület átvizsgálása egyelőre befejeződött.

 

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek