3 évnél régebbi cikk

Az egészségeseknek ajánlják, a kismamáknak nem a koronavírus elleni oltást
Az egészségeseknek ajánlják, a kismamáknak nem a koronavírus elleni oltást

Pfizer vakcinából az első kisebb adag december 26-án érkezik Magyarországra jelen állás szerint, és másnap december 27-én kezdik meg az oltásokat a Dél-pesti Centrumkórházban.

"Az ünnepek alatt készülünk a vakcina fogadására, készül a 25 hely, amely belép a védőoltás beadására, országszerte biztosítva lesz az oltás lehetősége" - húzta alá." - mondta Müller Cecília az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Magyarország a többi EU-tagországhoz hasonlóan 10 ezer adag vakcinát kap első körben.

Magyarországon van már a vakcina alkalmazási leirata is, rengeteg információt tartalmazva az oltásról magáról és a beadásáról egyaránt, minden benne van, amit a betegnek és az orvosnak tudnia kell.

"Egészséges személyeket oltanak be. Először ki kell töltenie egy kérdőívet az oltakozónak, hiszen vannak olyan betegségek, amelyek mellett nem lehet beadni az oltást." 

Ezután egy beleegyező nyilatkozatot kell kitölteni. Csak ezután lehet beadni az oltást! Az oltás dokumentációja körülbelül 10 percet vesz igénybe. Utána 20 perc megfigyelés jön.

Minden beoltott kap egy oltási kártyát. 21 nap elteltével minden oltott értesítést kap arról, hogy mikor kell megkapnia az ismétlő oltást.

A vakcinát a deltaizomba fogják beadni, kicsi fájdalom, bőrpír, duzzanat jár vele. Ritkán bedagadhat a nyirokcsomó vagy jelentkezhet izomfájdalom is. Oltást követően érdemes pihenni és kemény fizikai munkát nem tanácsos végezni.

A kismamáknak egyelőre nem ajánlják az oltást, és azoknak sem, akik a következő 2-3 hónapban terveznek babát.

Müller Cecília elmondta még, hogy az ünnepeket követően már folyamatos lesz az oltások szállítása.

"Kérem, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, Magyarországon talán nem kell sokakat meggyőznöm erről" - tette hozzá a tisztifőorvos, akinek véleménye szerint a védőoltásokkal szembeni bizalom szintje magas itthon.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek