3 évnél régebbi cikk

Amikor így rajtolt az Alba, mindig döntős volt
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / Alba Fehérvár
Amikor így rajtolt az Alba, mindig döntős volt

Az Alba Fehérvár 6-2-es győzelem/vereség mutatóval karácsonyozhatott a férfi kosárlabda bajnokságban. Az elmúlt években, amikor legalább így sikerült a rajt, mindig döntős volt az Alba, kétszer a bajnoki címet is elhódította.

Nyolc mérkőzés elteltével kijelenthető, jól kapta el a rajtot az Alba Fehérvár kosárlabda csapata a koronavírus-járvány miatt eléggé zaklatott menetrendű szezonban. A tabella jelenleg elég kaotikus képet mutat, hiszen a csapatok egy részét elég jelentősen érintette a járvány, így különböző meccsszámmal állnak a tabellán, van, aki már 12 bajnokit játszott (PVSK, DEAC, Szeged, Atomerőmű), és van csapat, mint például a Falco, mely még csak 6 bajnokit tudott le. Az Alba Fehérvár jelenleg 8 meccsen van túl, a mérleg hat győzelem és mindössze kettő vereség.

Az Alba hazai pályán még hibátlan, nyert a PVSK, az Atomerőmű, a Körmend és a Zalaegerszeg ellen, míg idegenben 2 győzelem (Zalaegerszegen és Debrecenben) és két szoros vereség (Oroszlányban és hosszabbítás után Szolnokon) a mérleg. Forray Gábor vezetőedző együttese a karácsonyt így 6-2-es mutatóval tölthette, nézzük, az elmúlt években nyolc meccs után hogy állt a csapat és végül mit hozott a szezon az Alba Regia Sportcsarnokban.

A legutóbbi három idényt könnyű összevetni, hiszen a 2017/2018-as, a 2018/2019-es és a 2019/2020-as pontvadászatban is 50%-os volt a mérleg nyolc meccs után, vagyis 4 győzelemre ugyanennyi vereség jutott. A legutóbbi idényt (melynek rajtjakor az elmúlt évek egyik legnagyobb arányú szolnoki sikerét aratta az Alba) ugye a járvány végeredmény kihirdetése nélkül félbeszakította, míg az azt megelőző szezonokban ellentétes eredményt hozott az 50%-os rajt: Míg a 2018/2019-es idényben a rájátszásba sem jutott be az Alba, addig egy évvel korábban bronzérmes lett a 4-4-es mutatót hozó rajtot követően.

A csapat eddigi utolsó bajnoki címét hozó 2016/2017-es idényt remekül kezdte az Alba, nyolc forduló után 7-1-es mutatóval állt (a 10. meccs után ráadásul már 9-1 volt a győzelem/vereség mutató), a jutalom pedig bajnoki arany lett. A fenti eredménysor alapján kijelenthető, amikor a fehérvári csapat utoljára a mostanihoz hasonlóan pozitív mérleggel zárta az első nyolc kört, akkor bajnok lett. Ez kellő biztatás a folytatásra nézve…

De most menjünk tovább visszafelé az időben. A 2015/2016-os szezont is a mostanihoz hasonló 6-2-es mutatóval kezdte az Alba, a szezon végén ezüstérmes lett a csapat, míg a 2014/2015-ös és a 2013/2014-es idényt egyaránt 5 győzelemmel és 3 vereséggel indította a fehérvári klub. 2014/2015-ben a rájátszás sem jött össze, míg a 2013/2014-es szezonban a legjobb nyolcig ment el a csapat ezzel a rajttal.

A 2012/2013-as idényben viszont bajnok lett az Alba, az aranyérmet az első nyolc fordulóban egy, a mostanihoz hasonló 6-2-es sorozattal sikerült megalapozni, ezt ráadásul később ki is nyújtotta a fehérvári legényég egy igazán takaros, 12-2-es mérlegre. A jelenlegi keret előtt tehát egy remek recept áll, hiszen az elmúlt években, amikor a mostanihoz hasonló vagy még jobb rajtot produkált a csapat, akkor mindig eljutott a bajnoki fináléig. A jelenlegi, járványtól meggyötört bajnokság persze más, mint az eddigiek, de ki tudja, a hagyomány talán most sem fog megszakadni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek