3 évnél régebbi cikk

Már biztonságosabban lehet vásárolni a webáruházakban
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Már biztonságosabban lehet vásárolni a webáruházakban

Az év eleje rendszerint egy sor változással jár együtt. De nem kell ennek mindig rossznak és kellemetlennek lennie. Akadnak olyan újítások is, melyek az előnyünkre válhatnak, még akkor is, ha elsőre macerásnak tűnhetnek. Így lesz ez januártól a netes, webáruházi fizetésekkel is.

2021. január 1-től az eddigi metódus alapján történő fizetési folyamat már nem elfogadott a webáruházakban online fizetések esetén. Ez a valóságban azt jelenti, hogy amíg szilveszter napján még elegendő volt megadnunk fizetéskor a bankkártyánkon szereplő nevünket, a kártya számát és lejáratát, valamint a hátoldali ellenőrző kódot, addig ez január 1-től már kevés.

Az új, biztonságosabb fizetési metódus alapján szükség lesz a fizetéshez egy olyan azonosítóra is, ami nem ismerhető meg pusztán a kártya megszerzésével.

Kétfaktoros azonosítás

Az új szabályozás lényege a kétfaktoros azonosítás, melynek elve szerint a fizetéshez háromféle azonosító (faktor) tartozhat. Ebből a háromból kell januártól legalább kettőt megadnunk vásárláskor:

  • valamilyen azonosító, amit csak az ügyfél ismer (PIN-kód vagy jelszó),
  • valamilyen eszköz, amit csak az ügyfél birtokol (bankkártya, mobiltelefon, főleg okostelefon, esetleg más hardver - token),
  • illetve valamilyen biológiai tulajdonság, amely csak az adott ügyfélre jellemző (ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina).

Hogyan fog működni?

A legegyszerűbb helyzetben akkor vagyunk, ha mobilról vásárolunk. Ugyanis amennyiben mobile payment megoldással fizetünk, a bankkártya adataival és az ujjlenyomattal vagy a PIN-kóddal telefonon megerősített push üzenet már meg is felel a két faktor kívánalmainak. Ebben az esetben január 1. után sem változik semmi.

Azonban ha számítógép előtt ülve vásárolunk, akkor a fizetésnél a jövőben bevillan bankunk rendszere, amely valamilyen banki adatot kér (a netbank belépési jelszavát vagy egy úgynevezett telekódot). Ezt megadva kaphatunk egy SMS-kódot, így teljesül a két faktor (ebben a példában nincs biometrikus azonosítás, ez egy általunk ismert jelszó ismerete és az eszközök birtoklása révén azonosít duplán).

Az elején bosszúságot okozhat

Azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy a bankoknak abban az esetben, ha az azonosítás nem sikeres, el kell utasítaniuk a tranzakciók végrehajtását.

Az új szabályok szerint arra már nem lesz lehetőségünk, hogy netes vásárlás esetén ne adjuk meg mobiltelefonszámunkat a bankunknak, vagy ne kérjünk internet banking szolgáltatást. Ilyen esetekben csak a bankfiókban vásárolhatnánk a világhálón - azért legyünk őszinték, ez elég képtelen megoldás lenne.

A szabályozás alapja az a 2019. szeptemberi európai direktíva, melyet már azóta csak PSD2-nek emlegetnek a pénzügyi szektorban, és alapjai arra irányulnak, hogy a pénzügyi tranzakciók biztonságosabbá váljanak a bevezetésével.

A szabályozás folyamatát több lépcsőben, az azóta eltelt években fokozatosan vezették be a szolgáltatók. Hazánkban is voltak olyan bankok, amelyek már tavaly is eleget tettek a szabályozásnak, azonban a január 1-jei dátum a végső határidő, ami után már kötelező alkalmazni az új szabályozást.

A biztonság rajtunk is múlik!

A fentiek bevezetésével a szolgáltatók azt kívánják elérni, hogy a netes pénzügyi csalások megszűnjenek, vagy legalábbis azok számát jelentősen csökkenteni lehessen. Erre jó esélyünk van.

Ellenben a biztonság rajtunk is múlik: a jövőben lehetséges, hogy bankunk elkéri a mobiltelefonszámunkat,

de a PIN-kódot vagy egyéb érzékeny adatot továbbra sem kér senki sem e-mailben, sem telefonon.

Ha ilyennel találkozunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy adathalász csalókkal van dolgunk, akiknek nem érdemes válaszolni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek