Rain15 °C
2021. május 13. csütörtök Szervác
Menü
Házhozszállítás

Ismét jön a fülesbagoly felmérés, számoljunk Fehérváron is!

Ismét jön a fülesbagoly felmérés, számoljunk Fehérváron is!
Ismét jön a nagy fülesbagoly számlálás! (Fotó: pixabay.com/ivohouska)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezúttal is felméri a telelő erdei fülesbaglyok számát, az elmúlt évben Fejér megyében 405 egyedet regisztráltak, közülük néhány Székesfehérvár közelében töltötte a téli hónapokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év első havában a lakosság segítségével méri fel az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit, az idei összeírásra január 29. és február 1. között kerül sor.

Az erdei fülesbagoly az év madara

Az számlálásban a lakosság segítségét is kéri az MME, a telelő baglyok felmérésében iskolai osztályok, óvodai csoportok, természetbarát társaságok és egyéni túrázók, kirándulók is részt vehetnek.

A bejelentéseket az MME honlapján lehet megtenni, ahol további érdekességek is olvashatóak a 2020-ban az Év Madarának választott erdei fülesbagolyról.

Érdekességek az erdei fülesbagolyról

És hogy miért is érdemes környezetünk fenséges vadászának számlálása és ezzel a védelmében tett intézkedések meghozatala? Nos, az erdei fülesbagoly az egyik leghasznosabb tagja Magyarország madárállományának. A 2020-as számlálás során hazánk 631 településének 871 helyszínéről összesen 16 082 erdei fülesbaglyot jelentettek az önkéntes és hivatásos számlálók.

Érdekesség, hogy Fejér megye 19 településén, köztük Székesfehérváron összesen 405 egyedet figyeltek meg (a fenti adatok nem csupán a hivatalosan meghirdetett, három napon át zajló számlálás időpontjában feljegyzett példányokat tartalmazza, hanem egy bővebb, két hónap alatt beérkezett megfigyelések összesítését).
A telelő fülesbaglyok 100 tonna feletti rágcsálótól védik meg a mezőgazdasági területeket (Fotó: pixabay.com/Insubria)
A telelő fülesbaglyok 100 tonna feletti rágcsálótól védik meg a mezőgazdasági területeket (Fotó: pixabay.com/Insubria)

Az erdei fülesbagoly táplálkozása

Az MME a 2020-as számlálást értékelő összefoglalójában érdekes matematikai példával mutatta be, pontosan mennyire hasznosak is az erdei fülesbaglyok: „A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 082 bagoly legalább 4 020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban. Hogy ez mekkora szám?

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 100,5 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. Így ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát.”

Természetesen a fenti számok (szerencsére) nem tekinthetők fix adatnak, hiszen nem minden erdei fülesbagoly került a számlálók szeme elé. Annyi kijelenthető, hogy a tavalyi és az azt megelőző adatok alapján növekedésben van a hazai populáció, így a 2021-es felmérés során az egy évvel korábbihoz képest magasabb észlelést várnak a szakemberek. Fontos a „nulla adat is adat” elv, vagyis az MMe kéri az olyan bejelentéseket is, melyek során a a számlálásban résztvevők egy adott területen nem találkoznak nappalozó erdei fülesbaglyokkal, mert hosszú távon ez az információ is értékes adat lehet.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • 1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Útlezárás a Hosszúsétatéren
  Útlezárás a Hosszúsétatéren
 • 54 új fertőzött Fejérben, 1416 az országban
  54 új fertőzött Fejérben, 1416 az országban
 • Ma kezdődik az öttusa világkupa-döntő Székesfehérváron
  Ma kezdődik az öttusa világkupa-döntő Székesfehérváron
 • 12 és 15 év közötieket oltják az Egyesült Államokban
  12 és 15 év közötieket oltják az Egyesült Államokban
 • Megvan a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál tervezett időpontja
  Megvan a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál tervezett időpontja
 • Módosul a kismamák oltására vonatkozó ajánlás
  Módosul a kismamák oltására vonatkozó ajánlás
 • Kezdődik a 16-18 évesek oltása
  Kezdődik a 16-18 évesek oltása
 • Méhlegelők Székesfehérváron
  Méhlegelők Székesfehérváron