3 évnél régebbi cikk

Indul a hálapénzek meglepetésszerű ellenőrzése
·Hírekegészségügy·Utolsó frissítés: undefined
Indul a hálapénzek meglepetésszerű ellenőrzése
·Hírekegészségügy·Utolsó frissítés: undefined

A Nemzeti Védelmi Szolgálat március 1-től alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választóknál.

Az Infostart számolt be arról, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül felállított Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya elkezdi ellenőrizni a hálapénz elfogadását március 1-től. 

A hálapénz eddig is szerepelt a büntető törvénykönyvben, így a január 1-jétől hatályos változás nem annak a nyújtását és elfogadását büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával – magyarázta az InfoRádiónak a Belügyminisztérium sajtófőnöke. A hálapénz ugyanúgy megmarad a korrupciós bűncselekmények körében mint üldözendő, csak a törvényi tényállás egészül ki egy új elemmel.

Életbe lépett továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba - a hálapénz elfogadását ellenőrző megbízhatósági vizsgálat az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik.

Egy ilyen vizsgálat megindításához továbbra is ügyészségi jóváhagyás lesz szükséges,

és ugyanúgy megmaradt a törvényi rendelkezés, hogy egy személlyel kapcsolatban egy naptári évben legfeljebb három alkalommal lehet vizsgálatot indítani.

Samu Attila dandártábornok az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy számtalan változata lehet annak, hogy mi alapján kezdeményezheti a Nemzeti Védelmi Szolgálat a megbízhatósági vizsgálatot. Ebbe a körben beletartozhat akár egy névtelen információ is, amely eljut az NVSZ-hez, ugyanakkor a szolgálat dolgozóinak is lehetnek személyes tapasztalataik. Így kalkulálható, hogy melyek azok a területek, amelyek különösen fertőzöttek lehetnek az egészségügy területén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek