3 évnél régebbi cikk

Fény derülhet a Hunyadi-család származására - Fehérváron azonosíthatják be Mátyás király csontjait
·Hírektörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fény derülhet a Hunyadi-család származására - Fehérváron azonosíthatják be Mátyás király csontjait
·Hírektörténelem·Utolsó frissítés: undefined

Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

A Magyarságkutató Intézet feltárása nyomán archeogenetikai vizsgálatnak vethetők alá Hunyadi Mátyás természetes fiának, Corvin Jánosnak a földi maradványai és meghatározható lesz egy, csak férfiak között öröklődő génszakasza. Ezután már nem csak a család eredetét övező kérdésekre adható válasz,

de beazonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között Mátyás király maradványai

- mondta Kásler Miklós.

Így a magyar történelem egyik legnagyobb uralkodóját el lehet temetni, végre méltó nyughelyre találhat, és ott egy nemzeti kegyhely jöhet létre - tette hozzá a miniszter.

2020-ban is tettek egy hasonló volumenű felfedezést a régészek, akik évek óta kutatják az Árpád-házi dinasztia eredetét: ahogy korábbi cikkünkből kiderült, a mai Afganisztán területén élt a dinasztia ősatyja valamikor 4500 évvel ezelőtt.

"Itt arról van szó, hogy 4500 éve élt egy ember a mai Afganisztán területén, aki génállományát tekintve az egyik őse  - a sok ezer közül - annak a családnak, amely a kilencedik század közepén egyeduralomra emelkedett, és amelyet Árpád-háznak hívunk" - nyilatkozta Szabados György, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont - Szent István Király Múzeum történésze.

Borítókép: Facebook/Kásler Miklós
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek