3 évnél régebbi cikk

Csalók küldtek az ALDI és a Lidl nevében sms-t és e-mailt
·Hírekcsalás·Utolsó frissítés: undefined
Csalók küldtek az ALDI és a Lidl nevében sms-t és e-mailt
·Hírekcsalás·Utolsó frissítés: undefined

A csalók az ALDI nevében többek között sms-t küldtek egy nyereménytelefonról, míg a Lidl-nél például ajándékcsomag postaköltségét kérték euróban. Mindkét cég nevével visszaéltek.

Ismeretlen csalók küldenek különböző tartalommal - vélhetően adathalász céllal - megtévesztő sms-eket és e-maileket Magyarországon, amelyekben visszaélnek az ALDI nevével.

Az egyik típusú sms-ben az ALDI-tól érkező csomagról tájékoztatják a telefonszám használóját, a csomag részleteit a felhasználó pedig egy, az sms-ben megadott linken lehet ellenőrizni. Egy másik típusú sms-ben az ALDI-tól érkező nyereménytelefonról értesítik a felhasználót és adatai megadását kérik. A megtévesztő e-mailekben tesztelési programra invitálják a felhasználókat.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze azokhoz az sms-ekhez és e-mailekhez, amelyekben személyes, vagy felhasználói adatokat kérnek ismeretlenek, továbbá a vállalat nem hirdetett olyan nyereményjátékot, amelyben okostelefont lehet nyerni vagy tesztelni" - olvasható a cég honlapján.
Az sms-ekben és e-mailekben jogtalanul és megtévesztően használják fel az ALDI nevét. Az áruházlánc azt javasolja az érintetteknek, hogy ne kattintsanak az sms-ben vagy e-mailben érkező linkre és semmilyen személyes, vagy felhasználói adatot ne adjanak meg.

Hasonló helyzettel szembesült a Lidl is. A csalók a Lidl Magyarország nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen más értékes tárgynyereményt (pl. okostelefont) nyertek. Ennek fejében kérik a postázási költség euróban történő kiegyenlítését vagy éppen a linkre kattintva hamis figyelmeztetés jelenik meg, miszerint eszközünk vírussal fertőződött meg.

"Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag a vállalat hivatalos felületein adunk tájékoztatást, valamint hogy a nyereményekért cserébe ellenjuttatást semmilyen esetben sem kérünk - olvasható a Lidl honlapján.

A Lidl arra kér mindenkit, hogy személyes-, valamint bankkártyaadataik védelme érdekében, mindig ellenőrizzék a forrás hitelességét, a megtévesztési szándékkal érkezett megkeresésekre ne reagáljanak, emellett semmiképpen ne utaljanak pénzt vagy adják meg adataikat ismeretlen személynek.

Borítókép: lidl.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek