Fair9 °C
2021. március 5. péntek Adorján
Menü
Házhozszállítás

Koponyaforma alapján választottak társat, de Viktória királynő is megvizsgáltatta gyermekeit frenológusokkal

Koponyaforma alapján választottak társat, de Viktória királynő is megvizsgáltatta gyermekeit frenológusokkal
A világon végig söpört a frenológia őrület (Fotó: hu.wikimedia.org)

Sokan hittek abban, hogy a fejforma tartogatja a választ a tökéletes házastárs kiválasztásában vagy a bűnözői hajlam kiiktatásában - erre alkalmazták a frenológiát a 19. században. Az áltudománnyal foglalkozók úgy gondolták, hogy az ún. „agyi dudorok” meghatározhatják az ember jellemvonásait.

Manapság igencsak nevetséges gondolatnak számítana, ha úgy választanánk párt, hogy milyen formájú a kiszemelt hölgy koponyája. Bő egy évszázaddal ezelőtt azonban sokan ezt komolyan vették, a világon végigsöpört az un. frenológia-őrület.

De mi is a frenológia?

Az áltudománnyal foglalkozók úgy gondolták, hogy az ún. „agyi dudorok” - amelyek minden embernél eltérő helyen vannak - meghatározhatják az ember jellemvonásait. Azt gondolták, hogy a koponyacsont hozzáigazodott az agy egyes sajátos területeinek különböző méreteihez, vagyis az emberi koponya külső jellemzői alapján következtetni lehetett az ember értelmi képességére és jellembeli tulajdonságaira.

Elveiket börtönök kialakításánál is alkalmazták, de maga Viktória királynő is felkért frenológusokat gyermekei megvizsgálására.

Két szerv számított fontosnak 

A gyerekek szeretetéért felelős terület fejlettsége mutatta meg, jó anya lesz-e a választottból, a szexuális vágyat és a szaporodást kontrolláló terület viszont kényesebb ügy volt – túl kicsi, és már a nászéjszaka is gondot okozhat, túl nagy, és lehet aggódni a „szarvak” miatt.

A világ első „frenológiai iskoláját Kalkuttában alapították meg

A Kelet-indiai Társaság sebésze, George Murray Paterson hozta létre az intézményt 1825-ben. Az ő rögeszméje az elme alakíthatósága volt és elmélete szerint az oktatás képes megváltoztatni az agy fizikai szerkezetét.

Az iskola diákjainak fejét minden reggel körbemérték egy tapintókörzővel. Hat hónap elteltével Paterson vizsgálatai azt mutatták, hogy az agy intellektussal kapcsolatba hozott területei óriási fejlődést mutattak.

A frenológia a „nép tudománya” volt, amely társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek tanulságokkal szolgálhatott, a gyári munkásoktól egészen az angol királynőig.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár