Fair6 °C
2021. március 6. szombat Leonóra
Menü
Házhozszállítás

Fürdőnadrágban túrázik télen és jeges vízben fürdik a Fejér megyei sportoló

Jeges fürdőzés, fürdőnadrágban való túrázás és futás a téli erdőben – Fogarasi Zoltán móri sportoló évek óta szoktatja magát a hideghez. Bár többen támadják emiatt: egészségi állapota tökéletes és sportolóként is kiváló teljesítményt nyújt!

Be kell vallanom: én a Balatonba is csak akkor megyek bele szívesen, ha már annyira meleg, hogy mások azért panaszkodnak, hogy „nem hűt”. Nálam a „jó meleg víz” 40 fok felett kezdődik és alább nem szívesen adom. Ezért hát különösképp reszketni szoktam Fogarasi Zoli FB-os bejegyzéseinek látványától: a fotóktól, melyeken fürdőnadrágban fut télen terepen, illetve hosszú percekig üldögél a jeges szüretelőkádban háza udvarán.

Fogarasi Zoli hosszú percekig szokott üldögélni a jeges szüretelőkádban (Fotó: Fogarasi Zoltán)
Fogarasi Zoli hosszú percekig szokott üldögélni a jeges szüretelőkádban (Fotó: Fogarasi Zoltán)

Csodálom őt ezért a hidegtűrésért, amit hosszú évek alatt, tudatos munkával „épített fel”. Tavaly ilyentájt megemlítettem őt egy cikkben, amikor Pirik Gyulával és Ertl Judittal hagyományos év eleji fürdőzésen vett részt a bodajki tófürdőben. Idén ez a megmártózás ugyan elmaradt, ám a téma nem hagyott nyugodni, így végre leültem vele beszélgetni a jeges vízről, annak mentális és fizikai hatásairól (és még sok minden másról).

Az idei fürdőzés azért maradt el, mert teljesen kicsúsztam az időből, s ahol ilyenkor csobbanni szoktunk, ott most sajnos le lett eresztve a víz a medencében.” – mesélte – „Aktívan 2-3 éve merülök a jeges vízbe, s nagyon szeretem. Bár az első pár másodperc néha nagyon kellemetlen tud lenni, de utána átfordul pozitív irányba, s már élvezem is.”

Téli fürdőzés a barátokkal (Fotó: Fogarasi Zoltán)
Téli fürdőzés a barátokkal (Fotó: Fogarasi Zoltán)

Köztudott, hogy a jeges fürdőzésnek nagyon sok pozitív hatása van.

Többek között erősíti az immunrendszert, támogatja az aktív sportolás utáni regenerációt, fokozza az anyagcserét, javítja a vérkeringést, fizikailag és mentálisan is erősebbé tesz, s „alkalmazója” kevésbé lesz „beteges”.

„Eleinte csak a közepes és lazább hőmérsékletű vízhez szoktattam magam, melynek meg voltak természetesen a fokozatai.” – árulta el a móri sportoló – „Furcsa visszaemlékezni arra, hogy kezdetben még a 14-16°C -os vízhőmérséklet is szörnyűségesnek tűnt. Aztán egyre hosszabb ideig tartózkodtam az imént említett hőfokú vízben és mindig egy picit lazítottam a gyeplőn... Így sikerült eljutnom a jegesig (0.1°C - 3perc, 4-4.5°C - 10perc). Ezt persze nem lehet egyik napról a másikra véghez vinni! Nagyon sok türelmet, rengeteg belefektetett munkát és fokozatosságot igényel. Na, és kitartást is!”

Meditáció... (Fotó: Fogarasi Zoltán)
Meditáció... (Fotó: Fogarasi Zoltán)

Zoli azt tanácsolja azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a „műfajt”, hogy először is kezdjék a felkészülést meleg-hideg-meleg-hideg váltózuhannyal! Eleinte elég heti 2-3 alkalommal hozzászoktatni magunkat - pár perc erejéig – a váltózuhanyhoz, majd növelhetjük a víz alatt eltöltött időt, s csökkenthetjük a hőmérsékletet.

Fontos, hogy ne erőszakolja magára az ember azt, ami nem esik jól!” – figyelmeztet a triatlonista, aki egyébként rendszeresen fut, úszik, és sikeresen teljesítette a nagyatádi ironman távot is, tehát tisztában van a fokozatosság elvével és a terhelési fokozatokkal – „Ha valaki fáradtabb a kelleténél, vagy valamilyen gyulladásos / megfázós betegség gyötri, akkor kerülje a hideg vizet, mert az csak olaj a tűzre!”

Általában 0.5 - 5°C-os az a vízhőmérséklet, melyben 3-10 percet szokott Zoli eltölteni. A fürdőzés hossza függ a kipihentségétől, a lelkiállapotától, sőt, még a levegő hőmérsékletétől és a széltől is!

Remekül tűri a hideget Fogarasi Zoli (Fotó: Fogarasi Zoltán)
Remekül tűri a hideget Fogarasi Zoli (Fotó: Fogarasi Zoltán)

Teljesen magamtól raktam össze a programomat!” – avatott be a részletekbe – „Végig a szervezetem visszajelzéseire (pulzus, légzés, végtagok zsibbadása/bizsergése a hideg víztől stb.) figyeltem. Most egyébként már több olyan Facebookos csoportban is benne vagyok, ahol hozzám hasonló érdeklődésű körű emberrel beszélgethetek. Itt folyamatos az információ áramlása, a tapasztalatcsere, egymás okosítása és motiválása. Engem a zene és az egészségem megőrzése/támogatása elképesztően tud motiválni a céljaim elérésében!”

Kifejtette, hogy ha az ember hideg vízzel kezd el zuhanyozni vagy egyből belemerészkedik a hűvösebb vízbe, akkor reflex-szerűen kapkodni kezdi a levegőt. Ez a szervezet egyik védekező mechanizmusa, melyet idővel lehetséges kontrollálni - ahogy megszokjuk ezt a kezdetekben még idegen érzést/világot.

Nagyon fontos, hogy tudjunk húzni egy határvonalat és ne kapkodjuk el a felkészülést, ne legyünk mohók és elégedetlenek önmagunkkal! Tisztában kell lennünk a hipotermia szó jelentésével és annak tulajdonságaival/fokozataival! Ássuk bele magunkat mélyen ebbe a témába, hiszen az egészségünk megőrzése és az életünk megóvása lehet a tétje a "túlmotiváltságnak". Álljunk meg akkor, ha már reszketünk, ha a koncentráló képességünk romlik, ha a légzésünk megváltozik!

„Nekem általában a lábujjaim kezdenek el nagyon fázni, bizseregni és olyan érzésem van, mintha tűkkel szurkálnák őket.” – vallotta be – „Na, ez az a pont, ahol befejezem a "hideg terápiát"! Ilyenkor kimászok a szüretelőkádból és megtörölközök. Érdemes minél előbb száraz ruhát felvenni, lazán átmozgatni magunkat és nem szabad azonnal forró hőmérsékletű folyadékot inni, ráadásul gyorsan! Inkább csak langyos italt vegyünk magunkhoz és finoman kortyolgassuk! Az esetlegesen lehűlt végtagjainkat ne dörzsöljük és csak langyos vízbe mártsuk, ne forróba, mert az károsíthatja a szöveteket! A lehűlt testben jégkristályok keletkezhetnek és a dörzsölés, hirtelen melegítés hatására további roncsolódás mehet végbe. A hirtelen visszamelegedés helyett a fokozatosságra koncentráljunk! Kezdőként egyedül soha ne menjünk bele nagyon hideg és mély vízbe, mert az végzetessé válhat!”

Zoli mellett eleinte mindig a kedvese állt készenlétben – és ez a mai napig is így van (amennyire az lehetséges). Amikor egyedül mártózik meg, akkor rövidebb időt tűz ki maga elé.

Fürdőnadrágos túrázáson még csak egyszer voltam a szerelmemmel, és azt is a jelenlegi állóképességem felmérése miatt próbáltam ki.” – mondta, amikor az említett kirándulás fotóit nézegettem – „A hat órányi útból négy-öt órát fürdőnadrágban tettem meg 1-3°C-os levegőhőmérséklet mellett. Érdekes és felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Szilviám végig támogatott - mint mindig és mindenben.”

A téli félmeztelen felsőtestes és rövidnadrágos futást tavaly kezdte egyébként el komolyabban. Eleinte csak 10°C körüli hőmérsékletben futott 45-75 percet, jelenleg pedig átlagban heti négyszer-ötször rója „lenge öltözékben” a kilométereket. Eddig szeles, -4°C-ig, 26-28 kilométeren át (2,5-3óra) volt kompatibilis. (Bár beszélgetésünk napján 33 kilométert futott -8 és -4°C -os tartományban, 537 méteres szintemelkedéssel.) E futásokra is érvényes, hogy nem szabad kapkodni a levegőt, és vigyázni kell a test maghőmérsékletének megőrzésére!

„Az efféle futásaimat mindig egyedül teszem meg és rendkívüli módon élvezem. Nagyon sokat hozzátesz ez is a fürdőzéseimhez és a hideghez való alkalmazkodásomhoz. Éves szinten maximum kétszer vagyok beteg, de azok is gyors lefolyásúak, melyek oka inkább a stressz, a túledzettség, a kevés pihenés. Az utóbbi időben sok támadás ért a hidegben való futásaim, túrázásom és a jeges fürdőzéseim miatt. Vannak érvek és ellenérvek, mindenki maga dönti el, hogy melyik mellett rakja le a voksát. Mindenesetre én nagyon szeretem és szeretném ezt a triót sokáig csinálni. Nem foglalkozom mások negatív véleményével. Azt csinálom szenvedéllyel, amit szeretek és úgy, ahogy az nekem jól esik. Az egészségi állapotom pedig visszaigazolja azt, hogy igenis fontos a sport, az immuerősítés, és nem káros, ha a hideghez szoktatjuk a testünket!”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Online vetítéssorozatot rendez az Uránia Nemzeti Filmszínház
  Online vetítéssorozatot rendez az Uránia Nemzeti Filmszínház
 • Drogdílereket fogtak el Szegeden
  Drogdílereket fogtak el Szegeden
 • Folytatódnak a turisztikai fejlesztések
  Folytatódnak a turisztikai fejlesztések
 • Újdonság a Google-tól: online jelszóvizsgálat
  Újdonság a Google-tól: online jelszóvizsgálat
 • Szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatásoknál
  Szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatásoknál
 • Szállodák és panziók fejlesztését támogatja a kormány Pest megyében
  Szállodák és panziók fejlesztését támogatja a kormány Pest megyében
 • Ma van a Logopédia Európai Napja
  Ma van a Logopédia Európai Napja
 • Csökkent a vérplazmadonorok száma
  Csökkent a vérplazmadonorok száma

Eseménynaptár

 • Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
  Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
 • Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
  Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
 • Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
  Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
 • Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
  Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
 • Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
  Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
 • Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését
  Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését
 • Csak időpontfoglalás alapján fogadják az ügyfeleket az adóhivatal központi ügyfélszolgálatain
  Csak időpontfoglalás alapján fogadják az ügyfeleket az adóhivatal központi ügyfélszolgálatain
 • 7269 az új fertőzöttek száma, elhunytak 146-an
  7269 az új fertőzöttek száma, elhunytak 146-an
 • Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel
  Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel