3 évnél régebbi cikk

Bosszú, genetikai örökség és a koronavírus miatt is rabolhatott a fehérvári túszejtő
·Hírekrablás·Utolsó frissítés: undefined
Bosszú, genetikai örökség és a koronavírus miatt is rabolhatott a fehérvári túszejtő
·Hírekrablás·Utolsó frissítés: undefined

Mindenkit megdöbbentett, hogy január 25-én, hétfőn reggel egy férfi fegyverrel kirabolt egy autóalkatrész-kereskedést, majd a meneküléshez túszul ejtette a bolt vezetőjét Székesfehérváron. Utánajártunk, mi állhat a tett hátterében.

Egész Fehérvár felbolydult a túszejtő, fegyveres rabláson. A helyi közösségi oldalakat elárasztották a képek, a felvételek és a találgatások.

Csak egy hirtelen ötlet vagy tudatos tervezés előzte meg a rablást?

A rendelkezésre álló rendőrségi információk alapján feltehetően az utóbbi, hiszen a férfi a bolthoz egy fekete színű autóval érkezett, amelyre egy másik gépjárműre érvényes rendszámot szerelt. Ugyanakkor az eset több kérdést felvet: Miért hétfő reggel akarta kirabolni a boltot, amikor még nincs is jóformán bevétel? Miért ejtett túszt? Miért az üzletvezető autójával akart elmenekülni? És egyáltalán, hogyan juthat el bárki odáig, hogy fegyverrel akar kirabolni egy boltot?

Túl nagy kockázat pár ezer forintért

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Fischer Imre pszichológust is, aki szerint nem szokás ilyen kicsi összegért ekkora kockázatot vállalni. Egyelőre csak találgatni lehet, milyen mentális állapot vezethetett a rablásig.

 „Nem tudjuk, hogy mi lehetett az indíték, nem tudhatjuk, nem tudjuk, hogy ennek az embernek voltak-e mentális problémái, vagy hirtelen lettek mentális problémái. Hogy ez valami személyes bosszú lehetett? Mert amit tudunk, hogy minimális összeggel hagyta el a boltot. Ráadásul korán reggel, amelyből azt is feltételezni lehet, hogy ez egy előre megtervezett dolog volt. De ekkora kockázatot vállalni egy ilyen kis összegért?” - nyilatkozta Fischer Imre a Fehérvár Televíziónak, aki szerint hirtelen bekattanás is lehetett a rablás indítéka, de a genetikai örökségek, illetve a születés után ért hatások, például a szülői környezet, a család is befolyásolhatták a férfit.

Akár a koronavírus is befolyásolhatta

A pszichológus elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a koronavírusnak köze lehet az agyműködés megváltozásához, de a személyes szabadságot korlátozó intézkedések is okozhatnak frusztrációt.

Fischer Imre azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban sok kapcsolatban felerősödtek a problémák, például a nem megfelelő kommunikáció és az anyagi javak miatti félelem okán.

„Nem kell ettől megijedni, mert ezek kezelhető problémák, csak beszélni kell róla” - tette hozzá a szakember, aki szerint használjuk fel ezt az időszakot, hogy megtanuljunk beszélni az érzelmeinkről, a gondolatainkról.

Ez nem könnyű, mert ez előző években elmenekülhettünk előle például a sportba, a túlórába vagy a folyamatos szórakozásba.

„A korábbi években, évtizedekben az emberi kapcsolatok eltolódtak a fizikai síkra. A pénz, a vagyonszerzés, a tárgyak birtoklása volt a fontos. Az érzelmek háttérbe szorultak, és ezzel egy ilyen helyzetben, mint a mostani, az emberek nem tudnak mit kezdeni. Az érzelmi intelligenciánkat kéne fejleszteni, hogy például a koronavírus miatt korlátozásoknak ne csak a negatív, hanem a pozitív oldalát is észrevegyük.”

A pszichológus szerint szánjunk időt a mozgásra, a meditálásra, relaxációra, hogy a bennünk felgyülemlett feszültséget le tudjuk vezetni.

Borítókép: police.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek