3 évnél régebbi cikk

Két könnyen használható alkalmazás a sikeres fogyókúrához
Két könnyen használható alkalmazás a sikeres fogyókúrához

Biztosan van több is, de ezt a kettő applikációt kipróbáltam és jó szívvel ajánlom, ha most állnál neki a fogyókúrának.

Sajnos én sem ahhoz a típushoz tartozom, aki úgy mellesleg felfalja hűtőt és közben 45 kiló vasággyal együtt. Nagyjából 17 éves korom óta, amióta abbahagytam a szertornát, kell odafigyelnem az ideális testsúlyom megtartására, illetve megküzdenem egy-egy élethelyzet miatt kialakult bővebb felesleggel: két gyermekem születése, egy komolyabb hasi műtét és két bokaszalag-szakadás után kellett újrakezdenem a kilókkal való harcot.

És kezdtem újra éppen egy hónapja, 41 évesen. Utóbbi adat csak annyiban érdekes, hogy teszik vagy sem, a nagy közhely igaz: az a felesleg, amit 40 éves korod előtt nem adtál le, azt utána már vérrel és verejtékkel tudod leszenvedni.

Egy újabb tízes, na, nem évek tekintetében

Pont egy éve szakad el megint sportolás közben a bokaszalagom. Szerencsére már nem műtik, de ettől még kaptam fekvőgipszet, majd néhány hétre járót is. A regeneráció hathetes ideje után, bár a végén már igyekeztem mozgolódni, pontosan tíz kilóval lettem "gazdagabb". Tudom, ez nem fáj, csak a hiúságomnak. De annak nagyon!

Mivel sűrű év volt 2020, komolyabban nem is foglalkoztam ezzel, mindössze kínosan kerültem azokat a ruhadarabokat, amelyek az arcomba tolták a megváltozott formáimat. Ez a kép májusban készült rólam.

Mivel a sport mindig is az életem része volt, és a gyógyulás után újra intenzíven folytattam a mozgást, a testem visszaalakult izmosabbra, egy kicsi ment is le a súlyomból, de a körméretem nem akart változni komolyabban. Persze az étkezésre nem figyeltem, vagyis nem is volt mitől vadul leolvadnia a kilóknak.

Jött az ősz és a tél, és én közben egyre inkább éreztem, hogy ez így nem mehet tovább, mert a tükör meglehetősen rosszindulatú képet mutatott. Így két lehetőségem maradt: vagy kidobom a tükröt és egy életre elfelejtem ezt a kilómizériát, aztán lesz, ami lesz, vagy veszek egy nagy levegőt, és megint nekiállok, hogy elérjem a vágyott testformát. (A versenysúlyom békeidőben 61 és 63 kiló között szokott mozogni)

Aztán az úgy kezdődött, vagy inkább folytatódott, hogy Aldiban éppen testanalizátoros mérleg volt az éppen aktuális kampányban jó áron, úgyhogy hazajött velem egy. 

Ráálltam és akkor sokkot kaptam: 69,3 kiló voltam, és nem hazudozott nagyon a jószág: alul kis vonalkák mutatták, hogy ez már az elhízott kategória. Egy megnyugtató volt, hogy még egy vonalka kivillanhatott volna...

Jöhet a kalóriaszámlálás

A súlypofont december 29-én délután kaptam, így azonnali hatállyal szükségállapotot rendeltem el itthon. Korábban kisebbik gyermekem születése után hasonló mennyiségű túlsúly maradt rajtam, akkor a kalóriaszámlálás vezetett eredményre, és mivel szoptattam még, amikor elkezdtem odafigyelni a táplálkozásomra, a hirtelen súlycsökkenés nem volt opció. 

Annak idején a KalóriaBázis nevű alkalmazással vetettem bele magam a fogyókúrába, ezúttal pedig Yazio a társam - eddig sikeresen. Hogy miért váltottam? Fogalmam sincs, így alakult, de én mindkettő használatával meg voltam/vagyok elégedve.

KalóriaBázis

Ez egy magyar fejlesztésű app, nem csilli-villi, de jól és könnyen használható. Akár böngészőn keresztül PC-ről, vagy mobilról - de csak Androidos készülékeken - is használhatjuk.

Az élelmiszerek adatbázisa meglehetősen nagy, több százezer tétel közül választhatunk, és ebben rengeteg hazai forgalomban kapható élelmiszer, valamint alapanyag van. Ha pedig valamit nem találunk, magunk is felvihetjük.

Többféle célt megfogalmazhatunk, akár az elérni kívánt testsúlyt, a fogyókúra időtartamát is kiválaszthatjuk. Az őszinteség itt is számít: szépen felvisszük az adatainkat, az alkalmazás pedig kiszámolja, hogy mekkora mértékben kell korlátoznunk napi kalóriabevitelünket, és ezt fokozatosan módosítja súlyunk változása, valamint a szintén manuálisan felvitt sportolási statisztikánk alapján.

Az ingyenes használatába nem építettek korlátokat, de támogatói céllal vásárolhatunk prémium tagságot néhány kényelmi funkcióért cserébe.

Yazio

Az applikáció német fejlesztésű, de magyar nyelven is használható. Bár az ingyenes verzió korlátokkal bír - én így használom - tökéletesen elég ahhoz, hogy nyomon kövessük a bevitt táplálék mennyiségét, a mozgásunkat, a vízfogyasztásunkat és a súlyunk alakulását. Sőt, a hazai előrecsomagolt termékeket könnyedén felismerő vonalkód-leolvasó használata is ingyenes, ha nem akarunk keresgélni.

A célok kitűzése tekintetében is jó segítséget nyújt a Yazio is, és komoly élelmiszer-adatbázissal bír, továbbá jócskán választhatunk mozgásfajtából a kalóriaégetés oldalán. Sőt, még azt is kiszámolja, hogy az esti program alatt mennyi kalóriát égettünk el adott idő alatt, ha aktív és ha passzív résztvevői voltunk az eseményeknek...

Választhatunk továbbá különböző rövid távú célokat is: időszakos böjt-, édesség-, pizza vagy alkoholmentes napokat. Összességében könnyű és jól kezelhető applikáció, én nagyon szeretem.

Mennyi az annyi?

Persze a fenti két alkalmazás, és bármilyen fogyókúrás, életmódváltó program végeredményben éppen annyit ér, amennyit mi hozzáteszünk az alkalmazásához. Én eltökélt voltam/vagyok, így tartom magam a célhoz. Nem vontam el semmit az étrendemből, jöhet egy kis csoki, szénhidrát, kávé, csak odafigyelek, hogy miből, mennyit fogyasztok, illetve lassabb haladást választottam.

Még hat hetem van vissza, hogy a célt, a 63 kilogrammot elérjem, és ma reggel igazán jókedvűen ébredt a mérleg: 65,8 kilogrammot mutatott. Vagyis talán egy kicsit gyorsabban is haladok, ami szerintem a rendszeres és intenzív sportnak tudható be. 

Ugyanakkor most jön egy újabb nagy próbatétel, nem elkönnyelműsködni az eddig elért eredményeket, amire ugye hajlamos az ember lánya, ha a tükör már nem annyira rosszindulatú...

Borítókép: pixabay.com/szmiki95
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek