3 évnél régebbi cikk

A fertőtlenítésekkel együtt nőtt a mérgezések száma, Fejér megyét nem érinti ez a tendencia
·Hírekmérgezés·Utolsó frissítés: undefined
A fertőtlenítésekkel együtt nőtt a mérgezések száma, Fejér megyét nem érinti ez a tendencia
·Hírekmérgezés·Utolsó frissítés: undefined

A COVID-19 nem csak a kézfertőtlenítőket, hanem az általános és háztartási tisztítószerek forgalmát, felhasználását is jelentősen megnövelte. A boltok, üzletek polcairól elkapkodott termékek nem megfelelő használata azonban mérgezéseket idézhetnek elő.

A koronavírus megjelenésével a mérgezéssel járó balesetek száma is megnövekedett szerte a világban, Fejér megyében ez a tendencia ugyanakkor nem jellemző, 2020-ban sem kezeltek több esetet a korábbi évekhez képest - tudtuk meg dr Sárkány Ágnestől.

 A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és Belgyógyászati Intenzív Részleg osztályvezető főorvosa tizenegy esetről számolt be, amelyek egy része véletlen, másik része szándékos mérgezéses baleset volt.

Az egyik, leggyakrabban előforduló eset, amikor a háziasszonyok bizonyos készítményeket összekevernek, és azokból erősen mérgező gázok képződnek.

A klórtartalmú fertőtlenítőszerek - Hypo, Domestos, Clorox, stb. - savval, például vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval keveredve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe, de az ammóniatartalmú termékekkel való keveredés is mérgező gáz (klóramin) kibocsátásával jár - tette hozzá az osztályvezető.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezek az anyagok nemcsak a mikroorganizmusokat, vírusokat pusztítják el, hanem szervezetünkre is veszélyt jelentenek. A nem megfelelő használat vagy tárolás vezethet a mérgezéshez.

Az esetek az 5 évnél fiatalabbakat érinti leginkább. Fontos a fertőtlenítés, de az is, hogy odafigyeljünk néhány alapvető részletre: a megfelelő tárolás és a használati útmutató betartása jelenti a megoldást az ilyen jellegű balesetek elkerülésére.

De hogyan is vigyázzunk magunkra és családunkra?

Sokan tárolják a mosogató alatt vagy alacsony szekrényekben a háztartási tisztítószereket, vegyszereket. Ezeken a helyeken a gyerekek könnyen hozzá férnek. Holott fontos, hogy a veszélyes termékeket zárt helyen vagy kellően magas polcon tartsuk.

Ahogy dr. Sárkány Ágnes is felhívta a figyelmet, ne vegyítsük, ne keverjük össze a különböző tisztítószereket, háztartási vegyszereket! Fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a használati útmutatót és a tárolással kapcsolatos előírásokat.

Ne felejtsünk takarítás közben és után is szellőztetni. Ez nemcsak a felmosott felület gyorsabb száradását teszi könnyebbé, hanem ezáltal az elpárolgott és a levegőbe került vegyszerrészecskéktől is megtisztítjuk a lakásunkat.

Borítókép: pixabay.com/Michael Tavrionov
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek