3 évnél régebbi cikk

Hogyan készíts kakaóvajból testápolót és napvédő krémet?
Hogyan készíts kakaóvajból testápolót és napvédő krémet?

Miért vennél drága naptejeket és testápolókat, amikor magad is elkészítheted otthon, ráadásul adalékmentesen, az egészség jegyében? Használd fel a kakaóvajat bőröd védelméhez!

múltkor már említettem, hogy a kakaóvaj az egyik legkiválóbb bőrápoló: javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását. Növényi napvédőként is funkcionál, sőt még striák és hegek halványításához is használhatjuk.

A jelenlegi időjárás nem éppen a tavaszt és a nyarat idézi fel bennünk, ám jó előre gondolkozni, és felkészülni arra az időszakra, amikor védenünk és táplálnunk kell bőrünket a napsugárzás miatt.

Ha a napvédelemről van szó, akkor általában naptejet szoktunk használni, ám a legtöbb, boltban kapható készítmény tele van színezékkel, tartósítószerekkel, illatanyagokkal – melyekre a bőrünknek semmi szüksége nincsen. Ráadásul sok olyan anyag van, mely a véráramba kerülhet, onnan a szerveinkhez, és a szervezetünkben felhalmozódva betegségeket okozhat. (Itt kell megemlítenünk a mesterséges tartósítószereket, a szulfátokat, a szilikonos kőolajszármazékokat, a petróleumokat stb.)

Többek között ezért is ajánlott kézműves termékeket használni, melyeknél a hangsúly az egészségesebb kivitelezésen van. S, ha már kézművesség, akkor legyünk kreatívak, és használjuk fel bőrünk megóvásához a kakaóvajat!

A kakaóvajat akár önmagában (tisztán) is magunkra kenhetjük: ilyen formában főként azoknak ajánlott, akik barnább bőrűek / alacsony UV-sugárzásra készülnek. A fehér bőrrel megáldott embernek – akik könnyen leégnek, illetve, akik magasabb UV-sugárzásnak vannak kitéve – azoknak szükségük lehet egy kis „tuningra”.

Házilag az alábbi módon készíthetünk napvédő krémet:

A művelethez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • 50g kakaóvaj, mely lehet pasztilla formában, darabolt vagy porított is SPF 8
  • 50g sheavaj SPF 6-8
  • 5-10 csepp levendula illóolaj (Ha a levendula helyett narancs, grapefruit vagy citrom illóolajat választunk, akkor tartsuk szem előtt, hogy fényérzékennyé tehetnek. A levendula azért jó, mert gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és nem tesz fényérzékennyé.)
  • 25g kókuszolaj SPF 2
  • 25g cink oxid (Környezetbarát, öko-termék, növeli a naptej fényvédő hatását.)
  • 25g méhviasz (Ettől lesz vízálló a krémünk, s a szilárdságért is ez az anyag a felelős. Ha többet teszünk bele, akkor keményebb lesz – és nehezebben kenhető.)
  • 10ml málnamag olaj SPF 25

Elkészítés:

Melegítsünk vizet egy lábasban gyöngyözésig. Vigyázzunk rá, hogy ne forraljuk, mert akkor tönkre mehetnek az anyagok! Tegyünk bele egy hőálló edényt úgy, hogy ne érjen a vízbe az alja - vagyis a gőzt fogjuk felhasználni!

Rakjuk az edénybe a kakaóvajat és a méhviaszt, olvasszuk meg, majd tegyük hozzá a kókuszolajat, körömvirág olajat, sheavajat. Kevergessük homogén állagúra. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a levendula illóolajat, a málnamag olajat és a cink oxidot. Végül botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Egy spatulával keverjük át a krémet, s hagyjuk kihűlni.

A végeredmény egy kenhető anyag lesz, amit hónapokig tárolhatunk hűvös helyen. A legjobb, ha gyógyszertárban kapható, csavaros fedelű tégelyt választunk erre a célra, de ha van otthon kiürült arckrémes tégelyünk, abba is tehetjük.

A krémet napozás / fürdőzés előtt 15-30 perccel kenjük magunkra. Selymes barnasághoz segít hozzá, enyhíti a szúnyogcsípés tüneteit (ami vízparton gyakran előfordul), csökkenti a bőrpírt, a gyulladásokat.

A kakaóvajat használhatjuk a kiszáradt, repedezett bőr ápolására is. A testápoló elkészítéséhez szükségünk lesz az alábbiakra:

  • 30 g kakaóvaj
  • 30 g sheavaj
  • 15 ml jojobaolaj
  • 12 csepp tetszés szerinti illóolaj

 

Elkészítés:

Olvasszuk fel a kakaóvajat gőz felett, adjuk hozzá a sheavajat, csepegtessük hozzá az illóolajat, jojobaolajat, s dolgozzuk jól össze a masszát. Ha kész, töltsük tégelyekbe. Akár három hónapig is eláll hűvös helyen.

A krémet kenhetjük az arcunkra, mert nagyon jól hidratál. Ugyanezen okból ajakírként is funkcionálhat. Védi és lassítja a bőr öregedését.

A kakaóvajjal egyébként nagyon finom és lágy tapintást biztosít, azonnal felszívódik és vízmegtartó hatású. Gondozhatjuk vele a kisbabák érzékeny bőrét is: a pelenkakiütés és egyéb kiütések kockázatmentesen kezelhetők vele.

Kenhetjük a bőrkeményedésre hajlamos pontokra, mert bőrpuhító. A kirepedezett, ekcémás bőr is hálás lesz érte, mert magas az E-vitamin tartalma. Használhatjuk borotválkozás után is, mert megnyugtatja a borotválkozás során megsérült bőrt, segíti a regenerálódást, a hegesedések eltűnését.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek