3 évnél régebbi cikk

Egy szalagos fánk, ami nem tocsog az olajban
Egy szalagos fánk, ami nem tocsog az olajban

Kovásszal nemcsak kenyeret, hanem kiflit, lángost, sőt fánkot is lehet sütni. A kovászos fánk fő előnye, hogy a tészta sütés közben úgy dagad meg, hogy nem fog tocsogni az olajban.

Amit lehet élesztővel sütni, azt kovásszal is. Igaz ez a fánkra is. Nem, nem lesz tőle savanykás az utóíze, sőt még papírtörlőre sincsen szükség, hogy felszívja a felesleges olajat.

 Hozzávalók:

  • 70 dkg BL55 liszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg kovász
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • kb. fél liter langyos tej
  • pici só
  • étolaj a sütéshez

Első körben a liszteket összekeverjük a cukorral a kovásszal és a tojásokkal. Elkezdjük dagasztani és közben fokozatosan adjuk hozzá a tej felét. Így látjuk a tészta mennyi nedvességet vesz fel. Beledagasztjuk a vajat, majd hozzácsurgatjuk a tej másik felét. Mikor már szépen kezd elválni a tál falától akkor beletesszük a sót is. Szép bucit formázunk belőle, és meleg helyen hagyjuk egy órát kelni.

A bucit kicsit kilapogatjuk. Gondolatban felülről lefelé három részre bontjuk. Először a tetejét, aztán az alját ráhajtjuk a közepére, majd balról jobbra ugyanígy hajtogatjuk. Újból pihentetjük fél órát és megismételjük a hajtogatást. Akkor jó, ha szép ruganyos tésztát kapunk.

Ismét hagyjuk fél órát pihenni, ezután kinyújtjuk nagyjából másfél-két centi vastagságúra és szaggatjuk. Meleg helyen konyharuha alatt legalább másfél, két órát kelesszük. Forró étolajban oldalanként néhány perc alatt kisütjük.

A kovászos fánk alá nem kell papírtörlő, mert az élesztős változathoz képest kevésbé szívja be az olajat. Langyosan, bármilyen házi lekvárral a legfinomabb.

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek