3 évnél régebbi cikk

Oltás utáni tapasztalatok - Lőrincz M. Ákos fehérvári belgyógyász naplójából szemezgettünk
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined
Oltás utáni tapasztalatok - Lőrincz M. Ákos fehérvári belgyógyász naplójából szemezgettünk
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak Magyarországon - ezt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa nyilatkozta. Az oltási reakciók jóval alacsonyabb számban fordulnak elő, mint más korábbi védőoltások esetén.

Az oltás után átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat, de egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek. A beoltottak több mint 95 százaléka a második oltást követő egy hét után nem kapja el a vírust. Ha mégis, akkor egészen biztos, hogy a betegség lefolyása enyhe tünetekkel jár.

De mi zajik le a védőoltások után és közben a szervezetünkben?

Erről érthetően és saját tapasztalattal rendelkező Lőrincz M. Ákos belgyógyász, elméleti immunológiai kutató beszél a Koronás mesék facebook oldalán. A naplót magánemberként vezető orvos jelenleg belgyógyászként dolgozik a Szent György Egyetemi Oktató Kórház kardiológia osztályán, félállásban pedig a SE Élettani Intézetének adjunktusa, ahol kutatómunkáját végzi.

A „koronás dokiként” emlegetett Lőricz M. Ákos január elsején kapta meg első oltását és harminc napon keresztül osztotta meg érzéseit, tapasztalatait. Nem gondolom, hogy cikkemben nekem is végig kellene vezetnem az olvasót a különböző fázisokon (erre ott van a doki oldala), de érdekességként szemezgettem kicsit néhány napjából. (A belgyógyász, kutató orvost legközelebb a Vörösmarty Rádióban hallhatjátok vasárnap délelőtt, a fél 9-es hírek után Sasvári Csilla vendégeként.)

Dr. Lőrincz M. Ákos oltásának 2. napja

Jól vagyok, élek és virulok. Egyre kevésbé fáj a vállam, de be kell vallanom, az éjszaka során többször felébredtem rá, hogy fájt a vállam. Talán valamivel jobban, mint más oltások esetében. Rendszeresen kapok oltást (minden évben a szezonális influenza elleni oltást, illetve 5 évente a vírusos agyhártyagyulladás elleni oltás emlékeztetőjét is megkapom), de ez most jobban fájt. Kb. úgy, mint egy tetanusz emlékeztető. Nincs lázam, nem fáj a fejem, nem vagyok legyengülve és már fáradtnak sem érzem magam.

Dr. Lőrincz M. Ákos oltásának 15. napja

Még mindig jól vagyok, semmilyen tünetem nincs. Most tartok a naplóm felénél. Félidőben illendő valami számadást adnom, hogy mi történt az első 15 napban: Kezdettben volt egy negatív PCR tesztem és egy negatív szerológiai tesztem, hogy eddig nem voltam koronavírus fertőzött…. van 14 nap előnyöm a vírusfertőzéssel szemben és van tapasztalati úton kimutatható, de részleges védettségem is a koronavírussal szemben. Továbbá rendelkezésre áll a teljes veleszületett immunrendszerem, hogy azonnal felvegye a harcot az esetleges támadókkal szemben. Van egy behívóm a 2. oltásra.


Dr. Lőrincz M. Ákos oltásának 23. napja

Megkaptam a 2. oltást. Hasonlóan történt, mint az első alkalommal. Én is hasonlóan készültem. Figyeltem arra, hogy megfelelő állapotban legyek az oltáshoz: fontos a mértéktartó táplálkozás, illetve az alkohol vagy egyéb tudat/állapot módosító szerek kerülése és a megszokottnál picit többet aludtam….rövid orvosi vizsgálat és beszélgetést követően az izomszövetbe (mindegy, hogy ugyanoda, vagy máshova) injekció formájú oltást kaptam. Mivel az oltás térfogata kicsi, az átlagos oltásoknál kisebb fájdalmat éreztem -ma még annyit sem, mint az elsőnél. 20-30 perces megfigyelést követően az oltási igazolásomat teljesen kitöltötték. Ezt követően a létszám csökkentése érdekében hazamentem.

Dr. Lőrincz M. Ákos oltásának 30.napja

Jól vagyok. Kicsit elfáradtam az elmúlt 30 napban, de nem az oltás egészségügyi hatása miatt. Kimerítő volt mindennap olyan bejegyzést írni, ami érthető, de mégis tényeken alapuló és hiteles. SZERENCSÉRE AZ IMMUNOLÓGIA VILÁGA CSODÁLATOS! Lenyűgöző, hogy mennyi érdekes folyamatból áll össze az immunrendszer működése, hogy milyen ötletes módon próbálja fülön csípni a betolakodó kórokozókat és az is, hogy milyen ötletességgel próbálják a rosszfiúk kicselezni az őröket (adjuk meg a pontot ott is!). És ez a varázslatos sokszínűség nem csak az immunrendszer működése esetében figyelhető meg, hanem bármely szervünk, szervrendszerünk működésénél tapasztalhatunk csodákat, ha jobban megfigyeljük a működését. Ezek kialakulásának pedig az Élet a hajtóreje: az élet törekvése a túlélésre, hogy minden jobban, hatékonyabban és tovább működjön.

Ha végig olvastátok a doki naplójából közölteket, láthatjátok, hogy ez az oltás sem különbözik más oltásoktól, tehát no para. Nem kértek fel és önkéntes agitátor sem vagyok, de személyes voksom az oltás mellett teszem le.

Hogy miért? Szeretném jobban érezni, hogy élek, vissza szeretném kapni pezsgő, lüktető mindennapjaim. Vágyom az utazásra, a csoportos beszélgetésekre hideg, csapolt sörök mellett. Szeretnék beülni egy étterembe és ott elfogyasztani a finom étkeket. Nem akarom, hogy még egy év úgy múljon el az életemből, hogy gyanúsan figyelem az emberek közelségét, hogy mániákusan keresem a napi friss fertőzési és halálozási statisztikákat. Nos, ezért.

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek