3 évnél régebbi cikk

Míg a kovid el nem választ - válás koronavírus idején
Míg a kovid el nem választ - válás koronavírus idején

A koronavírus-járvány miatt hónapok óta nincsenek nyitva a konditermek, a szórakozóhelyek, a kávézók, a mozik és éttermek. Este 8-ra haza kell érni és utazni is csak jóval nehézkesebben lehet még belföldön is. Egy ilyen helyzet valamilyen szinten minden párkapcsolatot megvisel. Még a korábban „köszi, jól vagyunk” kapcsolatokat is.

Az elmúlt hetekben a hazai bulvársajtó „celeb” válásoktól volt hangos. Szépek, fiatalok, gyerekkel, kutyával, új építésű családi házzal. Látszólag pénz is van, és nem kell azon gondolkodni, hogy hó végén fel tudják-e adni a gázszámlát vagy jut-e parizerre. A magyar álom szerint megvan mindenük, mégis válnak.

Válási papírok

Ha csak körbenézek a szűkebb-tágabb baráti körben akkor az elmúlt hónapokban több stabilnak tűnő kapcsolat roggyant meg. Voltak olyan párok, ahol a karantén alatt az egyik fél félrelépése vagy függősége miatt mentek szét, de akadt a „szépen, csendben, elhidegültünk egymástól és csak most vettük észre” kapcsolatokra is példa.

Bár a tavalyi hazai válási statisztikákat még nem tették közzé, ha világviszonylatban nézzük elgondolkodtató, hogy az előző évhez képest többek között az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Kínában, de még Svédországban is többen nyújtották be a válási papírokat. Az egyik vezető brit ügyvédi iroda forgalma emiatt 122%-kal nőtt, de sokan kerestek rá a neten, hogyan lehet viszonylag gyorsan és egyszerűen elintézni a válást.

Kis érzelem+nagy távolság=nagy szerelem

Hogy mi lehet az oka? A férjemet még gimnazista korában tanította Román Károly tanár úr magyarból.

Állítólag ő szokta mondani, hogy a nagy szerelemhez kis érzelem kell és nagy távolság. Azt hiszem, az elmúlt hónapok mindenről szóltak, csak a nagy távolságról nem.


Nem könnyű titokzatosnak maradni vagy vágyakozni azután, aki folyton velünk van! Úgy, hogy közben nincsenek közös éttermi vacsorák, színházi előadások vagy kisebb-nagyobb utazások.

Igen, persze lehet kirándulni, laptopról Netflixet nézni, meg a konyhaasztalnál világot megváltani, de alapvetően a járványhelyzet miatt nagyságrendileg kevesebb olyan impulzust élünk át közösen, amire hosszú évek múlva is emlékezünk. Ez a fajta monotonitás simán kikezdheti a kapcsolatot.

Depresszió és függőség

Aztán ott vannak azok, ahol az egyik fél a koronavírus miatt elvesztette az állását, jóval kevesebb a munkája, vagy csak egyszerűen muszáj otthonról dolgoznia, ezért sok-sok órát tölt el a négyfal között. Ha ehhez még egy nehéz gyerekkor is párosul, akkor egyenes út vezet a kontroll elvesztéséhez. Ilyenkor fordul elő, hogy naponta elmegy két doboz cigi, vagy mire a család hazaér, az illető már túl van három palack boron meg egy fél üveg pálinkán. vagy egész nap fel sem néz az okos telefonjából.

Egy ilyen helyzet feszültséget szül a párok között: az egyik szerint ez még bőven a belefér, a másik szerint meg már kóros. És ha feleknek nem sikerül külső segítséggel vagy anélkül kompromisszumra jutni, akkor rövid időn belül szakítás lesz a vége.

Ha sikerül valamilyen függőség, depresszió vagy egyéb mentális probléma nélkül megúszni a koronavírus okozta korlátozásokat, és próbáljuk valahogy ünnepivé varázsolni a hétköznapokat, még mindig leselkedhet veszély kapcsolatunkra.

Megváltozott a párunk

Az, hogy a sok délután és hétvégén együtt töltött idő miatt, újra megismerjük a párunkat. Aki 100 százalék, hogy nem ugyanaz az ember, mint akivel évekkel ezelőtt összejöttünk. Az egyes élethelyzetek, szituációk nem múlnak el nyomtalanul. Mi is változtunk, még ha nem is akarjuk bevallani, de ha a társunk lassabban vagy nem velünk összhangban tette, akkor használjuk ki ezt az időszakot egymás újra felfedezéséhez! Ennek is megvan a maga varázsa!

A koronavírus okozta korlátozások összességében szerintem sokkal élesebben világítják meg a párkapcsolati problémákat, amik elől most nem lehet menekülni. Muszáj szembesülni és megoldani így vagy úgy. Nem könnyű, de hosszú távon biztosan megéri.

 

Borítókép: Fehérvár Televízió
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek