3 évnél régebbi cikk

Este landol a Marson a NASA űrszondája - magyar szakkommentárral nézhetitek a történelmi eseményt
·Hírekcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Este landol a Marson a NASA űrszondája - magyar szakkommentárral nézhetitek a történelmi eseményt
·Hírekcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Több mint fél év űrutazás után szállhat le a Mars felszínén a Perseverance nevű NASA-űrszonda.

A július 30-i indítást követően 6 és fél hónapnál is hosszabb ideig tartott a Perseverance szondának (az Ingenuity marshelikopter társaságában) a Marsra érni. A közel 480 millió kilométeres útból azonban már csak pár óra van hátra, ugyanis február 18-án,

magyar idő szerint 21:55-kor

a marsjáró ejtőernyős és motoros landolást hajt végre a Mars felszínén valahogy így:

Az érkezést a Jezero nevű, 250 méter mély kráter aljára tervezik, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén. A cél, a bolygó atmoszféráján belülről készíteni nagy felbontású légifelvételeket, és ezzel pontosabb képet kapni a bolygó felépítéséről. A tudósok azt is remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkannak. A marsi minták várhatóan a 2030-as években érkeznek majd meg a Földre.

Élőben csütörtök hajnaltól a Űrutazás Űrhajók YouTube-csatornán követhetitek nyomon az eseményeket:

A történelmi esemény során a csatorna vendége lesz Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató és üzemmérnök, a Magyar Meteoritikai Társaság Meteoritkráterek és Impaktitok tagozatának vezetője, a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt vezetője, tudományos újságíró (Planetology.hu), a Parallaxis Podcast szerkesztő-műsorvezetője, a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere, illetve a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékének megbízott munkatársa, így igazán pontos képet kaphattok arról, mi is zajlik a Mars felszínén.

Aki pedig inkább a NASA hivatalos közvetítésére kíváncsi, alább nézelődhet:

Nagy a forgalom most a Marsnál, ugyanis februárban a Perseverance-on kívül másik két űrszonda is megközelítette a vörös bolygót:

  • az Egyesült Arab Emirátusok Amal (Remény) elnevezésű űrszondája, ami 22 ezer-44 ezer kilométeres magasságban köröz majd a Mars körül, és a bolygó légköri változásait, időjárási jelenségeit figyeli meg, kedden érkezett a vörös bolygóhoz, illetve
  • a Tienven-1 (Égi kérdések) kínai űrszonda, február 10-én áll a Mars pályájára, hogy májusban egy marsjárót bocsásson a bolygó felszínére.

A három űrszondát tavaly júliusban néhány napos különbséggel indították útnak, ezért érkeznek meg szinte egyidőben. Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kell útnak indítani a kutatóhajókat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól, ezáltal a megtett utat és a szükséges üzemanyagot is minimalizálni lehet. Ilyen ablak 26 havonta egyszer nyílik meg - írja a player.hu.

Mindeddig csak az Egyesült Államoknak sikerült leszállnia a Marson: az első amerikai űrjármű 1976-ban érte el a bolygót.

(Forrás: Időkép, MTI)

Borítókép: NASA
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek