Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Elkezdődött a börgöndi repülőtér fejlesztésének tervezése

Elkezdődött a börgöndi repülőtér fejlesztésének tervezése
Székesfehérvár polgármestere az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével tárgyalt (Fotó: Kovács Szilvia)

A közlekedés kapcsán a börgöndi repülőtér fejlesztéséről, az elektromos autóbuszokról, a tudomány és innováció területén pedig az Óbudai Egyetem technológiai kutatóközpontjáról tárgyalt Székesfehérvár polgármestere az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével.

Operatív megbeszélést folytatott Székesfehérváron dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a város vezetőjével, országgyűlési képviselőjével, valamint az Ikarus és az Albatrosz Repülő Egyesület képviselőivel. 

A szombati, székesfehérvári tárgyalássorozat az Ikarus gyárban kezdődött, majd a börgöndi repülőtéren folytatódott. A tárgyalások befejezését követően a börgöndi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarország egyik legrégebbi repülőterének átalakítása, teljes felújítása lehetővé teszi, hogy

a kisrepülőgépes üzleti célú forgalom és a sportrepülés mellett repülésoktatási célokat szolgáljon ki, továbbá a drón fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a drónok sokféle hasznosításának - szállítás, mezőgazdasági alkalmazás, időjárási becslések - egyik gyakorlati helyszíne legyen.

A Modern Városok Programnak köszönhetően nyílik lehetősége Székesfehérvárnak a börgöndi repülőtér fejlesztésére.

Ennek keretében már fontos jogi és pénzügyi intézkedések történtek: a Kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér - ingatlanát és cégét tekintve - teljes egészében a város tulajdonába került, valamint egy 750 millió forintos támogatásnak köszönhetően elkészül majd egy kiviteli terv, számolt be dr. Cser-Palkovics András.

A város polgármestere hozzátette, a fejlesztés az Albatrosz Repülő Egyesülettel közös partnerségben valósul majd meg. „Ez a koncepció nemcsak a repülőtérről, hanem a vele szerves egységet alkotó ipari parkról is szól majd, és annak a közlekedésnek a lehetőségeiről, ami a 62-es és a 63-as számú főutakat összeköti. E nagy jelentőségű fejlesztés nagy lehetőséget is ad a város és a régió számára egyaránt.”

A polgármester beszámolt arról, hogy a reptéri találkozót megelőzően az Ikarusban folytattak a felek tárgyalásokat, amelyen a Zöld Busz Programról szólva elhangzott, a három hete a városi tömegközlekedésben résztvevő e-buszról nagyon pozitív visszajelzések érkeznek az utasoktól.

Az ITM pályázata lehetővé teszi, hogy 2022-ben, reményeink szerint, 12 elektromos szólóbusz közlekedik majd Fehérváron.

Emellett szó volt az Ikarus által fejlesztett járműről is. Az E-Med egy egészségügyi műszerekkel felszerelt elektromos busz, amely mozgó orvosi rendelőként szűrések elvégzésére is alkalmas. A partneri együttműködés keretében ennek prototípusa, beépítve a Zöld Busz Programba, megjelenhet az egyes városokban, elsőként Székesfehérváron.” – tette hozzá.

Technológiai kutatóközpontot alakítanak ki az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán - elsőként erről a tudományt és innovációt érintő napirendi pontról számolt be a sajtótájékoztatón dr. Palkovics László.

A miniszter elmondta, az idei évben induló nagyszabású egyetemfejlesztési program keretében 2021 és 2026 között 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítésére.

A fehérvári felsőoktatási karon mintegy 30 milliárd forintból valósul meg a beruházás.

A közlekedésfejlesztés kapcsán röviden szólt az e-busz beszerzések támogatási rendszeréről és a vasútfejlesztésről is. A kormány egy 6000 milliárd forintos vasútfejlesztési programot indított el, ennek egyik eleme az a vasúti gyűrű, amely Záhonyt összeköti Győrrel, és a börgöndi repülőtér mellett halad el. Ez a gyűrű összeköti hazánk azon ipari centrumait, ahol a kelet-nyugati áruforgalom zajlik.

A repülőtérfejlesztés kapcsán elmondta, az ITM dolgozik egy fejlesztési koncepción, amelyben az ország 120 repülőterét kategóriákba sorolták. „A börgöndi repülőtér kiváló adottságokkal rendelkezik, így egyeztetve a várossal és az egyesülettel, alapvetően üzleti, sport és technológiai fejlesztési célú repülésre szeretnénk alkalmassá tenni. A kereskedelmi célú repülések mellett a repülősportban és -oktatásban, valamint a drónfejlesztésben is kiemelt szerepet kaphat. Ennek kapcsán szóba került az az elképzelés is, hogy az Óbudai Egyetem kutatóközpontjának két helyszíne lenne, az egyik az egyetem épületében, a másik pedig a repülőtéren.”

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, és köszönetet mondott a nagyszabású fejlesztések kapcsán. Székesfehérvár gazdasági, tudományos és sportéletében jelentős szerepet tölt majd be a repülőtér, az a hely, amelyhez sok-sok székesfehérvári családnak van személyes kötődése.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
  Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
 • Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
  Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek