Partly cloudy15 °C
2021. március 4. csütörtök Kázmér
Menü
Házhozszállítás

Fejér megyei siker a UWW Global Grappling Magyar Bajnokságon

Megnyerte a UWW Global Grappling Magyar Bajnokságot 100 kilogrammos súlycsoportban Gágó Milán. A móri fiatalember a ZR Team Székesfehérvár BJJ csapatában edz évek óta.

Utoljára talán 2017-ben írtam e rovatban Gágó Milánról annak apropóján, hogy második helyezést ért el 85 kilós súlycsoportban a Grappling Magyar Bajnokságon, s ezzel kvalifikálta magát az UWW Grapling Európa és Világbajnokságra. Azóta sokminden történt vele, s újra itt az idő, hogy hírt adjak róla…

Gágó Milán a dobogó legmagasabb fokán (Fotó: Gágó Milán)
Gágó Milán a dobogó legmagasabb fokán (Fotó: Gágó Milán)

A móri fiatalember 14 éves volt, amikor kipróbálta a BJJ-t Pintér Tibornál. Eleinte csak hobbiszinten űzte e sportot, majd egyre inkább az élete részévé vált. 16 évesen már versenyzett – és győzött is egy nyíregyházi viadalon. Az elmúlt években 15 versenyen vett részt Magyarországon, ami több, mint 40 mérkőzést foglalt magába. Háromszor is megnyerte a UWW Global Grappling Magyar Bajnokságot – ahogyan a napokban is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára a 100 kg-os súlycsoportban.

A 2021 évi Korosztályos Magyar Bajnokságra 40 klub 231 versenyzője jelentkezett, s 407 nevezést adtak le. Az évad első fordulóját – a vírushelyzet miatt – a nézők kizárásával, a kísérők számának minimalizálásával rendezték meg. A küzdő feleken és a dobogón lévő versenyzőkön kívül mindenkinek kötelező volt a maszk használata, s a szőnyeg kivételével mindenhol meg kellett tartani a két méteres távolságot. Nem volt előzetes mérlegelés és megnyitó ünnepség sem, a versenyzőket a mérkőzés előtt mérlegelték a küzdőtérnél. A csarnok küzdőterére csak a napirendben következő versenyző és kísérője léphetett, a mérkőzés után pedig távozniuk kellett. A szőnyegeket folyamatosan fertőtlenítették, ahogyan a versenyzők is mérkőzés előtt a kezeiket.

Megnyerte a UWW Global Grappling Magyar Bajnokságot 100 kg-os súlycsoportban Gágó Milán (Fotó: Gágó Milán)
Megnyerte a UWW Global Grappling Magyar Bajnokságot 100 kg-os súlycsoportban Gágó Milán (Fotó: Gágó Milán)

„Szeretek versenyezni, és ha látok egy küzdősport versenyt elérhető távolságban, amit a pénztárcám is megenged, akkor elindulok rajta. Így volt ez most is.” – árulta el Gágó Milán – „Nagyon jól éreztem magam a viadalon. Rendkívül ügyes, erős, fiatal ellenfeleim voltak, s minden mérkőzést sikerült kopogtatással befejeznem. Büszke vagyok a győzelmemre, mert nagyon erős mezőnyben kellett bizonyítanom. Ennek ellenére meg kell jegyeznem, hogy az eredménytől függetlenül boldoggá tesz mindig, ha versenyezhetek, harcolhatok, vagy csak edzhetek, mert nagyon fontosnak tartom az életben, hogy minden nap legyen valami, amiért küzdhetünk, s amiért küzdünk is – ami motivál és örömet okoz! Ez a legfontosabb szerintem: hogy találjunk valamit, ami boldoggá tesz!”

Milán évek óta a ZR Team Székesfehérvár BJJ csapatában edz – szinte minden nap. A küzdősportot kiegészíti súlyzózással, futással, kettlebellel. Gyakran naponta kétszer is a tatamira lép, hogy formában maradjon, s, mert kellő motivációt érez az aktív mozgáshoz. Korábban kempora is járt, s emlékszem rá, hogy számos bajnokságon győzedelmeskedett e sportágban is.

Milán nagyon szeret versenyezni - és általában éremmel a nyakában tér haza mindenhonnan (Fotó: Gágó Milán)
Milán nagyon szeret versenyezni - és általában éremmel a nyakában tér haza mindenhonnan (Fotó: Gágó Milán)

Egyszer azt mondta nekem, hogy azért fontos, hogy valaki sportoljon, mert az magabiztosabbá, megfontoltabbá, türelmesebbé teszi az embert és megtanít arra is, hogy soha nem becsülhetjük alá az ellenfelünket - a hétköznapi életben sem! Gerincet ad, s kitartóvá tesz minden téren. - Ahogyan az elmúlt 10 évét elnézem – mindez igazolódni látszik személyes példáját tekintve is.

Sok minden érdekel a sporton kívül is, de az edzés prioritásban az első helyen van, ahogyan a normális pihenés és a megfelelő étkezés is, s ezek optimális megvalósítása nem teszi lehetővé, hogy tovább tekintsek.” – vallotta be – „Ha van egy kis időm, akkor olvasni szoktam, és amikor még nyitva voltak a szórakozó helyek, akkor kidobóként dolgoztam Győrben. Ja, és szeretek fát vágni (és árulni), bár tudom, hogy ez nagyon furcsán és „parasztosan” hangzik, de kikapcsol.”

Milán a BJJ mellett fut, kettlebellezik és konditerembe is jár (Fotó: Gágó Milán)
Milán a BJJ mellett fut, kettlebellezik és konditerembe is jár (Fotó: Gágó Milán)

Milán egyébként időablakban étkezik, 16:8 vagy 20:4 órában. (Hogy mit jelent az „időablakos” étkezés? Erről írtam 2019-ben egy cikket, mely elolvasható itt.) Nagyon sok húst fogyaszt (90 %!), s a zöldség sem marad ki az étrendjéből. Nem tömi magát se csokival, se pizzával.

A terveim az idei évre és a jövő tekintetében is az, hogy eljárjak edzeni, ahogyan eddig is és amikor tehetem, versenyezzek.” – árulta el – „Zárszóként pedig azt mondanám, hogy szerintem nagyon fontos, hogy az ember mindig maradjon szerény, alázatos, kedves és segítsen azokon, akiken tud. Jó ezt mindenkinek szem előtt tartania ezekben a különösen nehéz időkben…

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Március végéig meghosszabbították a korlátozások többségét Németországban
  Március végéig meghosszabbították a korlátozások többségét Németországban
 • Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
  Halálos baleset történt a 81-es főúton, Mórnál
 • Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
  Jelentősen több támogatás jut az agrár- és élelmiszeriparnak
 • Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
  Több utcában lesz áramszünet jövő hétfőn
 • Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
  Koronavírus: egy hét alatt közel ezerötszázzal nőtt a kórházban ápoltak száma
 • Felgyorsítják az oltások beadását
  Felgyorsítják az oltások beadását
 • Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
  Hollandiában vélhetően pokolgépes támadás ért egy tesztközpontot
 • Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
  Ismét felrobbant a SpaceX űrhajója
 • Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház
  Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház