3 évnél régebbi cikk

Megújult a dégi kastély
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Megújult a dégi kastély

Az év második felétől lesz látogatható a dégi Festetics-kastély. Az épület már megújult, jelenleg a kiállításokat alakítják ki. A hozzá tartozó angolpark most is nyitva áll.

Januárban véget ért a dégi Festetics-kastély külső és belső felújítása, már csak a kiállításokat kell kialakítani ahhoz, hogy megnyithassa kapuit az impozáns épület. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújuló kastély várhatóan 2021 második felében nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt.

A kastélyt Közép-Európa egyik legnagyobb angolparkja veszi körül, mely jelenleg is látogatható.

A mintegy 300 hektáros területen ősfák, különleges épületek, játszótér és egy közel 2 km-es folyó- és tórendszer várja a kirándulókat. Két kiállítás lesz a kastélyban, az egyik a szabadkőművességet mutatja be hiteles történeti dokumentumok alapján, a másik a Festetics család grófi ágának történetét járja körül.

A park különlegessége egy aprócska épület, mely a tó kis szigetén épült 1891-ben. A Hollandi ház olyan, mintha egy holland lakóházat importáltak volna Dégre. A hasznosítása viszont meglehetősen alternatív volt bő száz évvel ezelőtt.

Érdemes tehát ellátogatni Dégre. Az év második felétől már a kiállítások miatt is, addig pedig egy kellemes sétára a jó levegőn és a csodás, nyugodt környezetben.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek