3 évnél régebbi cikk

Merkely: a behívottak fele el sem megy oltatni
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Merkely: a behívottak fele el sem megy oltatni

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő, írja az MTI. Közlése szerint ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között "talán még jobban terjednek", gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva. Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: "azért van még tartalék", majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltásokra térve beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak. A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki.

Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg.

"Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát. A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: "előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg". Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.

Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni - mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy ebben az évben "teljes mértékben letudjuk a járványt".

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek