3 évnél régebbi cikk

Fehérvári súlyemelő győzelme a Savaria Kupán
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvári súlyemelő győzelme a Savaria Kupán
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Hétvégén rendezték meg a Savaria Kupát Szombathelyen, amelyen a székesfehérvári súlyemelő, Nida Zalán Örs aranyérmet szerzett.

A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg idén a Savaria Kupa – X. Tóth Géza-emlékversenyt Szombathelyen. Az olimpiai ezüstérmes súlyemelő nevét viselő megmérettetésre idén rekord számú jelentkezés érkezett: több mint 78 sportoló küldte el nevezését 16 hazai egyesületből. Közülük 36 nő és 42 férfi. 

A versenyről nem hiányozhatott Nida Zalán Örs sem. A székesfehérvári fiatalember az idei évtől a BSE versenyzője, és lassan négy éve edz Molnár Attila irányítása alatt, pár hónapja pedig az olimpikon Baranyai János is segíti felkészülését. Baranyai János az edzésprogramot állítja össze, Molnár Attila pedig az edzéseket felügyeli és a technika csiszolásában nyújt nagy segítséget.

A heti öt edzés szakmai gyakorlatokból áll (szakítás és lökés), valamint kiegészítő edzésekkel fejlesztik Zalán képességeit, hogy minél nagyobb súlyokat tudjon megmozdítani.

A kemény munkának köszönhetően a 17 éves fiú gyönyörű eredményeket ért el az utóbbi időben: tavaly novemberben például az Olimpiai Edzőtáborban megrendezett Felnőtt Súlyemelő Országos Bajnokságon 5. lett úgy, hogy 105 kg szakítással és 131 kg-os lökéssel megjavította a lökés és az összetett egyéni csúcsát. (73 kg-ban indult, eredménye: 236 kg összetett.)

Egy hónappal korábban a Junior Súlyemelő Országos Bajnokságon harmadik lett (ifiként). S, ha még előbbre lépünk vissza az időben: a Súlyemelő Ifjúsági Országos Bajnokságon 232 kg-os összetett eredménnyel a dobogó második fokára állhatott fel. (Szakítása 107 kg volt, lökésben pedig 125 kg volt a háromfogásból elért legmagasabb eredménye.)

Augusztusban második lett a Messzi István Súlyemelő Emlékversenyen 95 kg szakítás, 130 kg lökés – 225 kg-os összetett eredménnyel. Februárban pedig a Baczakó Péter Súlyemelő Emlékverseny győzelemmel zárult számára.

Rátérve a hétvégi Savaria Kupára: szakításban volt egy rontása 110 kg-nál, de harmadikra meg tudta javítani. Lökésben kiment a 135 kg is, ám a bírók elvették, mert belenyomott – így 130 kg maradt az érvényes eredmény.

Pár hónap múlva biztosan eléri a 140 kg-ot!” – Véli Molnár Attila – „Zalán rendkívül kemény edzéssel készül minden versenyre. A formaidőzítés év végére van beütemezve, mert akkor lesz az OB. Mivel ő már junior, így az ifi nem játszik, csak a junior és a felnőtt kategória. Hogy mikor lesz a következő versenye, nehéz megmondani, mert a vírushelyzet miatt folyamatosan változik a versenynaptár.”

Az edző elmondta azt is, hogy tanítványa nagyon szorgalmas, s nem az „átlag” fiatalok életét éli: a sportra és a tanulásra koncentrál, mindkét területen kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ezért is kapta meg tavaly júniusban a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2019” címet a 2018/2019. tanévben elért eredményes tanulmányi munkája és kimagasló sportteljesítménye elismeréséül.

Borítókép: Nida Zalán Örs Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek