3 évnél régebbi cikk

Jelentősen csökkent a közúti balesetek száma Fejér megyében
Jelentősen csökkent a közúti balesetek száma Fejér megyében

Majdnem ötödével, 17 százalékkal csökkent országosan 2020-ban a személyi sérüléses közúti balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest. Fejér megyében tízezer gépjárműre 6,1 baleset jutott tavaly.

Az elmúlt esztendő baleseti statisztikáinak összesítése alapján 2020-ban 13 778 személyi sérüléssel járó baleset történt hazánkban, ez 17 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben volt. A balesetek különböző besorolási kategóriájában megfigyelhető a csökkenő tendencia, a halálos balesetek száma például 423 volt a tavalyi esztendőben, ez 20 százalékos csökkenést jelent. 2020-ban 4105 súlyos sérüléssel járó baleset történt, ebben a kategóriában 15 százalék a csökkenés 2019-hez képest, míg a 9250 könnyű sérüléssel járó baleset esetében ez a csökkenés 18 százalékos.

Érdekesség, hogy immár tíz esztendeje a legtöbb baleset rendre a harmadik negyedévben történik, nem volt ez másként 2020-ban sem. A balesetek legfőbb kiváltó oka továbbra is a nem megfelelő sebesség megválasztása (magyarul gyorshajtás), de sajnos továbbra is gyakori a szabálytalan irányváltás és kanyarodás, az elsőbbség meg nem adása és a szabálytalan előzés.

Csökkent az ittas vezetők által okozott balesetek száma is, az év utolsó negyedévében a balesetek 9,4 százaléka ebből eredt. Az ezen okból történő balesetek során 70 százalékban a személygépkocsi-vezetők voltak ittas állapotban, de előfordultak olyan esetek is, mikor ittas gyalogosok okoztak tragédiát, ez az esetek 5 százalékára jellemző.

Ha a balesetek számát levetítjük a megyék szintjére, érdekes képet kapunk. 2020 negyedik negyedévében tízezer gépjárműre vetítve Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legtöbb baleset (9,7–9,7). A legkevesebb baleset fajlagosan Győr-Moson-Sopron (5,6), Pest (5,7) és Tolna megyében (5,9) volt, de szerencsére Fejér is a kevésbé érintett megyék között szerepelt, szűkebb régiókban tízezer gépjárműre 6,1 baleset jutott a tavalyi esztendő utolsó hónapjaiban.

Borítókép: pixabay.com/PublicDomainPictures
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek