3 évnél régebbi cikk

Így nézhetett ki Székesfehérvár 1205-ben
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Így nézhetett ki Székesfehérvár 1205-ben
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

Látványos elméleti rekonstrukciót készített a Pazirik Informatikai Kft. az 1205-ös Fehérvárról és a Nagyboldogasszony-bazilikáról. A 3D-s város Buzás Gergely szakértői közreműködésével, a bazilika pedig Szabó Zoltán elképzelései alapján született meg.

Ha mindig is kíváncsiak voltatok, hogyan nézett ki Székesfehérvár az 1200-as években, akkor van egy jó hírünk: a Pazirik Informatikai Kft. 3D-s technológiát használva megalkotta az 1205-ös Fehérvárt teljes egészében és a Nagyboldogasszony-bazilika belső terét. A végeredmény pedig magáért beszél.

Hogy a lehető leghitelesebb korképet adják vissza, szeretett városunk elméleti rekonstrukcióját Buzás Gergely régész-művészettörténész szakértői közreműködésével, a bazilikát pedig Szabó Zoltán építészettörténész elképzelései alapján készítették el.

Mint írják: Székesfehérvárt Géza nagyfejedelem alapította, de Szent István tette jelentős várossá és országának világi központjává, kiépíttetve a királyi bazilikát. A mohácsi csatavesztésig 34 magyar királyt koronáztak itt, és 15 királyt temettek el.

II. András királyunk koronázására 1205-ben került sor, rekonstrukciós kísérletünk a várost ebben az időben ábrázolja.

 A további lélegzetelállító képeket ide kattintva tudjátok megcsodálni.

Borítókép: Facebook/Pazirik Informatikai Kft.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek