Heavy rain8 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

Az országos átlagnál több háziorvos hiányzik Fejérből, Székesfehérváron is van üres praxis

Az országos átlagnál több háziorvos hiányzik Fejérből, Székesfehérváron is van üres praxis
A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés (Fotó: Rába Henrietta)

A betöltetlen háziorvosi praxisok kérdése nem új keletű probléma az egészségügyi rendszerben, ám a háziorvosok oltási programba való becsatlakoztatása okán kimondottan aktuális. Mennyi háziorvos hiányzik a rendszerből Székesfehérváron és Fejér megyében?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2021. február elsejei adatai alapján Magyarországon nagyjából minden tizedik praxis betöltetlen: az ország 458 településén 609 olyan praxis van, ahol nincsen álladó háziorvos. Ezek közül 16 olyan, amelyet már 15 éve, 59-et több mint 10 éve, 157-et pedig több mint 5 éve nem töltenek be.

Megyei szinten a legtöbb, összesen 75 háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, de Fejér megyében is az átlag feletti ez a szám: 38 betöltetlen praxist tart nyilván a NEAK. A legkevesebb üres háziorvosi körzet (14) Baranya megyében van.

Ha a települések alapján vizsgáljuk a helyzetet, akkor a sorból országos szinten kiemelkedik Tatabánya és Salgótarján 7-7 betöltetlen praxissal, de Dunaújváros is a rosszabb helyzetben lévő települések között található, itt négy körzet van üresen. 

Betöltött és betöltetlen háziorvosi praxisok Magyarországon (Fotó: GKI)
Betöltött és betöltetlen háziorvosi praxisok Magyarországon (Fotó: GKI)

A Fejér megyei 38 betöltetlen praxis 28 település között oszlik meg: Dunaújváros a maga négy üres praxisával a megyei listavezető, ezt követi Székesfehérvár, ahol jelenleg három betöltetlen háziorvosi körzet van, majd Adony, Enying, Ercsi és Sárbogárd azok a további települések, ahol 2-2 praxis is üresen áll.

A betöltetlen körzetek ellátandó lakosságszámának tekintetében azonban Székesfehérvár sokkal jobb helyen áll, mint a fenti települések. A fehérvári három érintett körzetben 1982 fővel számol az alapkezelő, míg Enyingen 2427, Ercsiben 3253, Sárbogárdon 3474, Dunaújvárosban pedig 6068 fővel.

Országos szinten – Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Csongrádban, Hajdú-Biharban, Nógrádban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében –  több olyan település is van, ahonnan már 2004 ősze óta hiányzik az állandó háziorvos. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint Fejér megyében a legrégebb óta betöltetlenül álló praxis a mátyásdombi, ott 2008. április 01-e óta 710 főnek nincs állandó háziorvosa. Több mint tíz éve, 2010.09.01-e óta vár a praxis betöltésére Sárosd – itt 1317 fő az ellátandó lakosságszám –, illetve tíz éve, 2011.08.01-e óta a vajtai praxis, itt 885 fő az ellátandó lakosok száma.

A székesfehérvári körzetek közül a legrégebb óta üres praxis is alig egy éve, 2020.04.01-től van állandó háziorvos nélkül, míg a másik kettő 2020.10.01-től, illetve 2020.12.01-től érintett.

A GKI elemzése szerint a betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyet nincs utánpótlás. A háziorvosok átlagéletkora 59 év körüli, a koronavírus-járvány pedig csak felgyorsította a praxisok elhagyását, mivel a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok már nem valószínű, hogy visszatérnek az ellátásba dolgozni.

A GKI ugyanakkor felhívja a figyelmet: az üres praxisok helyettesítése miatt mind a helyettesített, mind pedig az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvos túlterheltsége növekszik. Ez ráadásul a háziorvosok koronavírus-elleni oltási programba való becsatlakoztatásával még inkább fokozódik.

A KSH adatai szerint országosan 2010 és 2019 között 438 fővel (7 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A 2019-es adatok alapján a 6013 praktizáló háziorvos több mint 64 millió esetet látott el (azaz egy háziorvosra 10 655 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7 százalékkal több mint 2010-ben). Így egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut. Szintén nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2019-ben 1625 fő), ami 5 százalékkal több a 2010-es adatnál.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • 23 egyesületet 19,5 millió forinttal támogat a városi Sport Alap
  23 egyesületet 19,5 millió forinttal támogat a városi Sport Alap
 • Adománygyűjtő pályázatot kínál a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
  Adománygyűjtő pályázatot kínál a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
 • Csodás eredményeket értek el a fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai
  Csodás eredményeket értek el a fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai
 • Koronavírus - még mindig rosszak az adatok, csaknem 3 millió embert oltottak be
  Koronavírus - még mindig rosszak az adatok, csaknem 3 millió embert oltottak be
 • Adóbevallások - az interneten módosíthatók a legegyszerűbben
  Adóbevallások - az interneten módosíthatók a legegyszerűbben
 • Csökken a koronavírus örökítőanyaga a fehérvári szennyvízben
  Csökken a koronavírus örökítőanyaga a fehérvári szennyvízben
 • Hatékony a Pfizer vakcinája a fiatalabbaknál is
  Hatékony a Pfizer vakcinája a fiatalabbaknál is
 • Kevesebben tettek nyelvvizsgát tavaly
  Kevesebben tettek nyelvvizsgát tavaly

Eseménynaptár