2 évnél régebbi cikk

Gulyás: 4 milliós beoltottság után jöhetnek olyan szabályok, amelyekhez kell védettségi igazolvány
Gulyás: 4 milliós beoltottság után jöhetnek olyan szabályok, amelyekhez kell védettségi igazolvány

Jövő hét közepén nyithatnak a teraszok, a bértámogatás májusban is jár az éttermeknek - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 15-ei Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy komoly nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben. A beoltottak száma meghaladta a 3 090 000-et, ezzel Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban - tette hozzá, majd ismertette, hogy nő az oltási hajlandóság, így már több mint 4,2 millióan regisztráltak. Már 4,5 millió ember kapott, vagy éppen jelentkezett oltásra, de a cél a 8 millió - foglalta össze az Origo.

A beoltottak 1 százaléka betegszik meg Magyarországon - tájékoztatott a miniszter.

"Mindenkit be tudunk oltani május végére, ha sikerül pótolni a kieső Janssen-vakcinát" - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Majd hozzátette, 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a teraszok, és nem kell fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyeknek.

Gulyás beszélt arról is, hogy az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani. Éppen ezért első körben az óvodák és az alsó tagozatokat kerülnek sorra - tette hozzá. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár részletes tájékoztatást fog adni erről, de amit eddig tudni:

az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer tanítsanak. Az otthonmaradóknak digitális oktatás nem lesz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, ha elértük a 3,5 milliót, akkor döntenek arról, milyen lazítás jöhet 4-4,5-5 milliós átoltottságnál.

4 milliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány.

A pedagógusok beoltását követően már nem lesznek különleges szempontok, kor és egészségügyi állapot alapján a háziorvosok határozzák meg a sorrendet az oltandók között - emelte ki Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, miért lehet olyan eltérés az oltási programban Gulyás Gergely azt mondta, több oka lehet, az egyik, hogy nem mindenhol lakik ugyanannyi idős ember. 60 év fölött, aki az oltást kérte, szinte mindenki megkapta az oltást.

"Aki oltott annak idővel nem kell karanténba mennie" - válaszolta egy másik kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Jelenleg 1523 ember van intenzív osztályon - ismertette a miniszter.


Majd kiemelte: akkor lesz vége a járványnak, ha az egész világon véget ér. Most a beoltottság növelésével lehet a legjobban harcolni a vírussal, és el kéne érni a 6 millió beoltottat. 

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek