2 évnél régebbi cikk

Ha jól pakolunk a hűtőnkbe, kevesebb lábnyomot hagyunk bolygónkon
·Zöldétel·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Ha jól pakolunk a hűtőnkbe, kevesebb lábnyomot hagyunk bolygónkon
·Zöldétel·Utolsó frissítés: undefined

A jól szervezett hűtő nemcsak megelőzi a különböző baktériumok elburjánzását, amelyek rosszullétet vagy akár betegséget is okozhatnak, de ha módszeresen tárolunk, akkor kevesebb élelmiszert kell kidobnunk a kukába, ezáltal csökkenthetjük a heti bevásárlásaink számláit.

Nagybevásárlás vagy családi lakomák után örülök, ha úgy tudom beszuszakolni az alapanyagokat vagy a készételek maradékait a hűtőbe, hogy azok mindannyian helyet kapjanak. Mivel alaposan letakarom, becsomagolom, nem figyelem, hogy a kevés ideig hűtőben tartott élelmiszereim melyik polcra kerülnek. Pedig kellene!

A Tudatos Vásárló blogja szerint hűtőszekrényünk felső polcaira olyan fogyasztásra kész élelmiszereket tegyünk, amelyek nem igényelnek további hőkezelést, főzést, például felvágottakat vagy ebédmaradékokat. A középső polcokon tároljuk a tejtermékeket, például kemény sajtokat, joghurtot. Az alsó polcon, a leghidegebb részen pedig az elkészítésre váró nyers húst, halat pakoljuk. Azért is fontos a legalsó polcon történő tárolásuk, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést, vagyis ne csorogjon végig a húslé minden egyéb hűtőben tárolt élelmiszeren, ha esetleg nem zár tökéletesen a csomagolása.

A friss hússal különösen vigyázzunk, ne tároljuk napokig a hűtőben. Nem elég csak a szaglásunkra hagyatkozni, és az alapján dönteni, hogy megfelelő-e még. Sok baktériumnak nincs szaga, ételmérgezést viszont tud okozni.

Hűtőnk fiókjait a zöldségek, saláták, gyümölcsök uralhatják. Megfelelő hely ez a különböző friss fűszernövények tárolására is (legalább nem fagynak hozzá a hűtő hátsó falához). A legalsó fiókot frissentartó rekeszként hirdeti a legtöbb gyártó, amely még külön szabályozható is. Megfelelő páratartalmat biztosít, hogy minél tovább frissek maradjanak a hűtőnkben a zöldségek és gyümölcsök.

Az ajtóban érdemes olyasmit tárolni, amelyek természetes tartósítószert tartalmaznak, ilyenek például az  üdítők, lekvárok, befőttek, de egy pohár vízben a friss fűszernövényeket is sokáig frissen tudjuk tartani. A vajnak, puhább sajtoknak is megfelelőek a körülmények az ajtóban, ugyanis a sok nyitogatás eredményeképpen ez a hűtő legmelegebb része.

A mai napig vitatott kérdés, hova tegyük a tojást, kell-e egyáltalán hűteni? Abban megegyeznek a vélemények, hogy a szokásos tojástartó rekeszben tartani őket nem jó döntés, a már említett hőmérsékletingadozás miatt, és a sok rázkódás is rontja a minőségét. Szakemberek javaslata szerint valamelyik középső polcon, saját tartójában tartsuk a tojásokat. Állandó hőmérsékleten és nyugalomban tudnak várni a sorsukra.

A különböző élelmiszerek helyes tárolása abban is segít, hogy kevesebb étel végezze a kukában. Egy EU-s kutatás szerint a termelési és fogyasztói lánc minden lépcsőjén keletkezik ételhulladék, de ezeknek 53%-a háztartásokból származik. Ha kicsit odafigyelünk arra, mit és hogyan használunk a saját otthonunkban, jelentősen hozzájárulunk a háztartási hulladék csökkentéséhez.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek