Partly cloudy29 °C
2021. június 20. vasárnap Rafael
Menü
Házhozszállítás

Gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek fenntartását támogatják legtöbben adójuk 1+1 százalékával

Gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek fenntartását támogatják legtöbben adójuk 1+1 százalékával
NAV Fejér Megyei Adó-és Vámigazgatósága (Fotó: Google Maps)

Több mint 5 millióan rendelkezhetnek adójuk 1 százalékáról az idén, és általuk több tízezer civil szervezet és számos vallási közösség részesülhet támogatásban. Az állami adókedvezmények miatt azonban sokan szja-mentességben részesülnek, ők kiesnek a támogatói körből.

"A befizetett adó 1+1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk. A legegyszerűbben KAÜ azonosítónkkal (Központi azonosítási Ügynök - szerk.) a NAV webes kitöltő programján keresztül nyilatkozhatunk" – mondta el Mártonné Beke Éva, a Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága kommunikációs referense, hozzátette: 1 százalék civil szervezetnek, a másik 1 százalék valamely vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlható fel.

Tapasztalatok szerint csupán az adózók fele rendelkezik adója 1 százalékáról, és 2020-ban ennél még kevesebben döntöttek róla, 40 milliárd forintnyi felajánlásra váró adórészletből mindössze 18 milliárd forintot adományoztak választott szervezeteknek.

Az adójuk 1+1 százalékát felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. Legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják az adóforintokat - tudatta a NAV.

Az adóhivatal honlapján található azoknak a civil szervezeteknek valamint vallási közösségeknek az adószáma és a Nemzeti Tehetség Program technikai száma, amelyekre a felajánlás tehető.

A vallási közösségek technikai számára szóló korábbi nyilatkozatot a NAV automatikusan figyelembe veszi mindaddig, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja.

A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást. Az adózók a nyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti-e az adóhatóság.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma van Apák napja
  Ma van Apák napja
 • Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
  Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
 • Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
  Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
 • A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás
  A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás

A hét sztorija

Eseménynaptár