2 évnél régebbi cikk

Így tudod automatikusan meghosszabbítani jogosítványodat elektronikus úton
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Így tudod automatikusan meghosszabbítani jogosítványodat elektronikus úton
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az online ügyfélszolgálatokban rejlő lehetőségeket már lassan senkinek sem kell bemutatni. Egyre többen és egyre többször használják a felhasználók itthon is. Sőt, maga az állam is egyre több lehetőséget kínál az állampolgároknak, hogy ügyeiket elektronikusan is intézhessék.

Ennek egyik napjainkban éppen aktuális lehetősége az általam a Kocka Blogban nem is oly rég bemutatott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), melynek segítségével a receptjeinket és az orvosi leleteinket, sőt, akár a Covid-oltásunk adatait vagy akár a második oltásunk időpontját tudják adminisztrálni.

Azonban az Ügyfélkaput használó felhasználók pár hete egy újabb és főleg kényelmes funkcióval ismerkedhetnek. Az új funkció ez év februárjától érhető el és segítségével a lejáró jogosítványunkat tudjuk automatikusan meghosszabbítani.

Az eddigieknél sokkal egyszerűbben, gyorsabban és főleg olcsóbban juthatunk lejáró jogsink helyett újhoz. A funkciót az Ügyfélkapura bejelentkezve a Személyreszabott Ügyintézési Felületen érjük el. Itt az okmányokról szóló menüben a vezetői engedélyre kattintva kell kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor korábbi vezetői engedélyünk lejár.

Amennyiben élünk ezzel a lehetőséggel, akkor a jövőben jogsi hosszabbítás végett már nem kell a Kormányablakot személyesen felkeresnünk. Sőt, az ott fizetendő hosszabbítási díjat (4000 forint) sem kell kifizetnünk.

Fontos azonban, hogy a vezetői engedélyhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatot így sem ússzuk meg. Azt nem lehet online megoldani, azonban a vizsgálatot követően, ha kértük az automatikus hosszabbítást, már további teendőnk nincs. Az orvosi alkalmassági igazolást a rendszerbe feltöltik, majd az új jogsinkat nyolc napon belül postai úton kézbesítik is.

 

Az Ügyfélkapu felülete, ahol rendelkezhetünk személyes iratainkról is (Forrás: Gomba)

Az automatikus vezetői engedély hosszabbításának feltétele mindössze annyi, hogy rendelkezzünk Ügyfélkapu-regisztrációval, no, meg egy három évnél nem régebbi az online felületen tárolt igazolványképpel. Azonban hamarosan a fotó készítése miatt sem kell már személyesen a Kormányablakig mennünk. Egy hamarosan debütáló új, videóchates szolgáltatás igénybe vételével erre is lesz már lehetőségünk.

Borítókép: vezess.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek