2 évnél régebbi cikk

Hogyan termesszünk batátát?
Hogyan termesszünk batátát?

Ha gondolkoztál már azon, hogy édesburgonyát termessz a kertedben, van egy jó hírünk! A batáta nevelése egyáltalán nem igényel nagy szakértelmet. Hogy miként állj neki a termesztésnek? Ebben nyújtunk most segítséget!

Itt a tavasz, amikor egyre többen nyúlnak ásó-kapa-gereblye után, hogy előkészítsék kertjüket a különböző magok és palánták befogadására. Valószínűleg sokan fognak próbálkozni az édesburgonya termesztésével is, hiszen e különleges növény egyre népszerűbb hazánkban is. Bővebben itt írtam róla.

A batáta felhasználása igencsak sokoldalú: süthető, főzhető, párolható, grillezhető. Állhat az asztalon önmagában, köretként, pürésítve, sütemény formájában, levesként, italként. Készülhet belőle liszt, keményítő, szeszesital, és még bioüzemanyag is! (Bár ez utóbbival valószínűleg egyetlen Olvasóm sem fog próbálkozni, mégsem hagyhattam ki a felsorolásból.)

S, ha már ilyen széles körben számíthatunk rá - és finom is - , hát nem hiányozhat a mi kertünkből sem! Azért, hogy a termesztésével kapcsolatos forrás hiteles legyen - a kapott információk valóban hasznosak -, felkerestem egy termesztőt, hogy tanácsot adjon az induláshoz, és természetesen arra vonatkozóan is, ami a palántázás után vár ránk...

Szakács Sándor öt éve foglalkozik a batáta termesztésével. Korábban más zöldségekre és gyümölcsökre koncentrált, ám amikor először próbálkozott az édesburgonyával, azonnal tudta, hogy ez aztán egy igazán tartós barátság lesz, mivel termesztése rendkívül egyszerű. Nem igényel túl sok munkát, sem időt. Ezért is tanácsolja mindenkinek, hogy bátran ajánlja fel számára a földet.

Nagyon fontos, hogy mindenki kísérletezze ki, melyik fajtát milyen eredményességgel tudja saját kertjében nevelgetni. A palánta ültetését május végén (a fagyveszély elmúltával) érdemes elkezdeni. A talaj legyen minél lazább szerkezetű, homokos, mert a kötött földet nem kedveli a batáta. Mivel egy meleg és fényigényes növényről van szó, ezért lehetőség szerint ne árnyékos helyet nevezzünk ki otthonának. A sortávolság egy méteres legyen.

A termesztést a könnyebb betakarítás érdekében célszerű úgynevezett bakhát kialakításával végezni, amibe 30 cm tőtávolságra kerüljenek a palánták. A föld felszíne felett csak két első levél legyen, a többi bújjon a föld alá. Az első két hétben tartsuk nedvesen a bakhátakat, amíg a gyökerek kellő mértékben megerősödnek a talajban. A későbbiekben elegendő heti két alkalommal öntözni.

„Műtrágya és növényvédő szerek nélkül is eredményesen termeszthetjük” – árulta el a sárbogárdi fiatalember. „A termés minősége és mennyiségének növelése érdekében időnként érdemes lehet kálium túlsúlyú tápoldattal meglocsolni.”

A nyári időszakban főként a gyommentesítésről kell gondoskodnunk, amit talajtakaró fóliával nagy hatékonysággal meg lehet oldani.

Növényvédelmi szempontból szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon, mert még nem jelentek meg nálunk a batáta ismert „fő” betegségei. Ennek egyik oka a helyi klíma, másrészt az, hogy még nem annyira terjedt el e növény hazánkban. Amire figyelnünk kell, azok a talajtakaró kártevők, pajorok, drótférgek. Ezek károsíthatják a gumót. A narancssárga fajtákat szereti a cserebogárpajor és a rágcsálók is megdézsmálhatják. 

Az édesburgonya betakarítása szeptember elejétől október-novemberig is eltarthat - vannak ugyanis korábban és később betakarítható fajták. Az őszi fagyok megjelenéséig végeznünk kell e művelettel. A hosszú gyökérgumójú fajoknál a legjobb megoldás a kézi kiásás, ami egyben a legkíméletesebb módszernek is számít. Ha gépi betakarítást tervezünk, akkor előtte érdemes lezúzni a nagy  tömegű lombozatot. Akkor mondhatjuk azt, hogy a termés jó volt, ha növényenként legalább 1 kilogrammnyi gumót tudunk begyűjteni.

Meg kell jegyezi, hogy Szakács Sándor számára nagyon fontos az egészségtudatos táplálkozás, ezért is tölt be nagy szerepet életében az édesburgonya termesztése és fogyasztása. S, ha már szót ejtettünk az étkezésről: egyik kedvenc batátás receptjét meg is osztja e blog olvasóival!

Édesburgonya gnocchi

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 12,5 dkg ricotta
  • 3 dkg parmezán reszelve + parmezánforgács a szóráshoz
  • 1 db tojás
  • 1 tk só + a főzővízhez
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 28 dkg liszt + a munkalapra
  • vaj vagy olaj
  • 1-2 ek aprított petrezselyem + a díszítéshez

Elkészítés

Melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Szurkáljuk meg az édesburgonyát villával, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük 45 percig. Ezt követően vágjuk fel hosszában a burgonyákat és szedjük ki a belsejüket.

Turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá ricottát, reszelt parmezánt, tojást, fűszereket és géppel vagy kézzel dolgozzuk simára. Gyúrjuk bele a lisztet és pihentessük legalább két órát. Ha letelt az idő, tegyük belisztezett felületre a massza negyedét, szórjuk meg liszttel és sodorjuk körülbelül 1 cm vastag hengerré. Vágjuk egy centiméteres darabokra és formázzuk bordásra egy villával. Ugyanígy a maradék masszából is készítsünk gnocchikat.

Forraljunk vizet egy fazékban, s lobogó forró vízben főzzük a tésztát 2-3 percig. Miután leszűrtük, egy tapadásmentes serpenyőben forrósítsunk fel egy kis vajat, futtassuk meg rajta a gnocchit, szórjuk meg aprított petrezselyemmel, forgassuk össze és ízlés szerit jöhet rá a parmezánforgács.

Borítókép: Szakács Sándor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek