2 évnél régebbi cikk

Crystal Waters, Rod Stewart, Ice-T és Ossian - ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zenezene·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.youtube.com
Crystal Waters, Rod Stewart, Ice-T és Ossian - ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zenezene·Utolsó frissítés: undefined

Befutott a mesés hangú Crystal Waters, de nagy slágerrel jelentkezett Rod Stewart és a Roxette is. Ütős nótával és kultfilmmel jött ki Ice-T, itthon pedig nagyot zúzott az Ossian - ezt hallgatta a világ 1991 májusában.

Időben és térben egyaránt mérhető utazásunk első állomása 1991 májusa, Nagy-Britannia. A UK Top40 élére még márciusban lépett fel Chesney Hawkes és a The One And Only, május elején aztán öt hét listavezetőség után elköszönt a legmagasabb pozíciótól. Az egyslágeres szépfiút egy valódi állócsillag, egy igazi díva követte, a hölgy nem volt más, mint Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman, vagy ahogy az egész világ ismeri, Cher.

Az egzotikus, felmenői között indián és örmény ősökkel is rendelkező énekesnő, színésznő (kevesen tudják, de számtalan zenei elismerése mellett Oscar díjat is kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában) a The Shoop Shoop Song című dalával lépett az angol lista élére és ott is maradt öt héten keresztül.

Cher egyébként pályafutása során négy dalával érte el a brit kislemezlista első helyét, a The Shoop Shoop Song a sorban a második volt az 1965-ös, még volt férje, Sonny Bono oldalán előadott I Got You Babe után. A The Shoop Shoop Song egyébként más listákon is tarolt 1991 májusában, az élre állt Írországban és Norvégiában is.

Cher mögött persze nagy volt a verseny a dobogó további fokaiért, sokáig a második helyen állt a The KLF és a Last Train To Transcentral, ám hamarosan átadta helyét egy hölgynek, aki tartósan meg is tartotta pozícióját. Mindez nem is csoda, hiszen Crystal Waters slágere, a Gipsy Woman (She’s Homeless) a kilencvenes évek egy ikonikus nótájává vált. Az amerikai énekesnő kezdetben számítógép technikusként kereste a kenyérrevalót, egészen addig, míg a Gipsy Woman (She’s Homeless) felvétele el nem jutott a Basement Boys nevű DJ formációhoz.

A csapat szárnyai alá vette, a dal pedig akkora sláger lett, hogy 1991-ben a Music Television játszási listáján a 10. legtöbbet játszott klip lett. Crystal Waters később is remek nótákkal lepte meg rajongóit, de a Gipsy Woman (She’s Homeless) sikereit ár nem tudta überelni, a nóta mind a tengerentúlon, mind az öreg kontinensen hatalmas sikereket aratott.

Nem kérdés, 1991 májusa a hölgyek hónapja volt Nagy-Britanniában, hiszen a fenti két remek énekesnő mellett további hölgyek tűntek fel a brit lista legjobbjai között. Ilyen volt például Cathy Dennis, aki 1991-ben, mindössze 22 esztendősen alaposan megtáncoltatta a világot, így a briteket is Toch Me (All Night Long) című nótájával. A dal a teljes májusi hónapot a UK Top40 legjobb tíz felvétele között töltötte, ráadásul a tengerentúlon a Billboard Hot100 legjobbjai közé is beverekedte magát.

Menjünk tovább Németországba, az Offizielle Deutche Charts élén nem akadt mozgás, az előző hónapban trónra lépő Roxette és a Joyride masszívan őrizte első helyét. A legendás duó, Per Gessle és a 2019-ben elhunyt Marie Fredriksson olyan jól teljesített a német listán, hogy nyolc héten át nem akadt senki, aki megfosztotta volna őket a legmagasabb pozíciótól. A dal a Eurochart Hot100 első helyét is elfoglalta, de listavezető volt több országban is, így Svájcban és Ausztriában is.

A legnagyobb sláger tehát a Joyride volt Németországban, de nem az egyetlen, mert azért remek nóták nyomultak a Roxette mögött. Jól tartotta magát a Bee Gees és a Secret Love, Dr. Alban és a No Coke, no, és feltűnt a németeknél is az előző hónapban a brit lista élmezőnyébe jutó De La Soul és a Ring Ring Ring (Ha ha Hey).

Az európai rádiós játszási lista, a European Hit Radio Top 25 élén nem volt változás, továbbra is Rod Stewart állt az első helyen a Rhythm Of My Heart című dallal, mely egy alig öt évvel korábbi nóta, a holland René Shuman által előadott sláger feldolgozása volt.

Ugorjunk egy kontinensnyit, nézzük, mi volt a helyzet 1991 májusában az Egyesült Államokban a Billboard Hot100 slágerlistáján. A hónapot az április végén a csúcsra jutó Amy Grant és a Baby Baby kezdte az élen, ám hamarosan komoly körforgás kezdődött. A május hátralévő részében három nóta is az élre ugrott, előbb a Roxette és a Joyride, majd a Hi-Five és az I Like The Way (The Kissing Game) vezette egy hétig az amerikai kislemezlistát.

Aztán a hónap végén befutott Mariah Carey aktuális slágerével, az I Don’t Wanna Cry pedig valamivel tovább, két hétig uralta a Billboard Hot100 legelőkelőbb helyezését.

Ami az alsóbb régiókat illeti, nagyon stabilan szerepelt a Nagy-Britanniában is hódító Cathy Dennis és a Toch Me (All Night Long), mely egészen a második helyig kúszott fel. De jól szerepelt a Black Box is, melynek legfrissebb kislemeze, a Strike It Up a várt európai remeklés helyett az Egyesült Államokban hódított inkább.

Hatalmas volt a mozgás a tengerentúli hiphop-listán is, több olyan nóta is feltűnt a legjobbak között, mely a műfaj időtálló darabjának bizonyult. Ilyen volt James Todd Smith, vagyis LL Cool J negyedik albumának címadó dala, a Mama Said Knock You Out, mely listavezető lett 1991 májusában.

A televíziónézők az NCIS Los Angeles című sorozatból ismerhetik főhősünket, aki a kilencvenes években nem kevés sikert ért el a mikrofon mögött, a többszörös Grammy-díjas rapper negyedik albuma volt a sorban a Mama Said Knock You Out, mely dupla platina lett és bekerült az 1001 Album, Amelyet Hallanod Kell, Mielőtt Meghalsz című könyvbe. A korong címadó dala sorrendben harmadik kislemezként jött ki.

Ugyancsak komoly sikert ért el 1991 egyik meghatározó gengszterfilmjének, a Mario Van Peebles által rendezett New Jack City című mozinak a zenei albuma. A Wesley Snipes, Ice-T, Judd Nelson és Chris Rock főszereplésével készült, a drogháborúk kőkemény világát bemutató filmben szereplő zenei anyagból elsőként Ice-T gettó-himnusza, a New Jack Hustler (Nino’s Theme) futott be.

Tracy Marrow, vagyis Ice-T a fentebb már kitaglalt LL Cool J-hez hasonlóan a színpadon és a kamerák előtt is feltűnt, a New Jack City főszerepét pedig mintha egyenesen rá szabták volna. Ezzel együtt rapperként sokkal nagyobb sikereket ért el az életét egy golyóval a vállában élő Ice-T, aki saját rock bandájával, a Body Count nevű formációval is eljutott a világhírnévig.

Cikkünk és utazásunk végén térjünk haza, nézzük, a MAHASZ album listáját, mely magyar együttesek számítottak a legsikeresebbnek 1991 májusában. Nos, harminc esztendeje komoly heavy metal zúzott a lista élén, a legendás Ossian ugyanis kiadta negyedik albumát, az Ítéletnap pedig a banda legsikeresebb korongja lett, négy hónapon keresztül szerepelt a MAHASZ listáján, elérve annak első helyét is.

Az eredetileg csak lemezen és kazettán megjelenő albumot 2003-ban CD-n is kiadták, 2015-ben felkerült a legnagyobb hatású magyar metal-albumok listájára.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 júniusának zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek