Fair29 °C
2021. június 20. vasárnap Rafael
Menü
Házhozszállítás

3,8 mázsa hulladékot termelünk fejenként egy év alatt

3,8 mázsa hulladékot termelünk fejenként egy év alatt
Csökken az egy főre eső szemét mennyisége, de még mindig rengeteg hulladékot termelünk (Fotó: pixabay.com/Capri23auto)

A környezettudatosság egyre hangsúlyosabbá válik mindennapi életünk során, ha lassan is, de csökkenőben van a kukákba kidobott háztartási hulladék.

A közelmúltban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere egy szokványosnak nem nevezhető akcióval hívta fel a figyelmet a hulladék mennyiségének csökkentésére. A városvezető a Depónia Kft. egyik kukásautóján teljesített szolgálatot, a videóból az is kiderült, a székesfehérvári szemétszállítást végző cég bizony komoly munkaerő-problémákkal küzd.

Valóban rengeteg szemetet termelünk a mindennapokban, de azért szerencsére javulás tapasztalható ezen a területen. Míg 2004-ben egy magyar állampolgár egy év alatt átlagosan 454 kilogramm szemetet „termelt”, addig ez a szám 2020-ra 387 kilogrammra csökkent. Könnyen kiszámolható, még napjainkban is éves szinten közel 3,8 millió tonna hulladék keletkezik az országban, ez még mindig hatalmas mennyiség, mely komoly terhet ró a hulladékfeldogozókra.

Örvendetes, hogy ugyan még mindig gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtés, azért ha lassan is, de ebben is avuló tendencia tapasztalható. A fentebb említett 2004-es mennyiségben még csak 12% volt a válogatottan gyűjtött és elszállított szemét, 2020-ra a szelektív hulladékgyűjtés aránya már elérte a 34%-ot.

Szintén javul a szelektív hulladékgyűjtés aránya, de még mindig csak a szemét harmada gyűjtődik így (Fotó: pixabay.com/manfredrichter)
Szintén javul a szelektív hulladékgyűjtés aránya, de még mindig csak a szemét harmada gyűjtődik így (Fotó: pixabay.com/manfredrichter)

A szintén a környezetet szennyező üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve Magyarország 1985-ben még erősen szennyező országnak számított, onnantól azonban folyamatos javulás indult, így szerencsére az uniós átlag alatti a káros kibocsátásunk. Az üvegházhatású gázok kibocsátása hazánkban a háztartásokban mérhető legmagasabb szinten, ami érthető, hiszen ebbe a teljes lakosság beleszámít, ez a terület 24,3%-át adja a káros kibocsátásoknak. A sorban a második a feldolgozó ipar 18,3, a harmadik az energia ipar 14,4%-kal.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma van Apák napja
  Ma van Apák napja
 • Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
  Foci EB: Egy-egyes döntetlen a Franciák ellen
 • Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
  Már szabadon utazhatnak Horvátországba a magyarok
 • A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás
  A hétvégén is folytatódik itthon a koronavírus elleni oltás

A hét sztorija

Eseménynaptár