2 évnél régebbi cikk

Nyomd már azt a gázt, ha zöldre vált a lámpa, ember!
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Nyomd már azt a gázt, ha zöldre vált a lámpa, ember!
·Kultvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Nem, még véletlenül sem arra gondolok, hogy eszeveszettül hajtsatok a forgalomban, hanem arra, ha egyszer felvillan az a bizonyos zöld, akkor ne csodálkozzatok rá a világra, hogy mit is kéne tenni. Csak szépen lépjetek a gázpedálra és induljatok utatokra úgy, hogy ne tartsátok fel a mögöttetek várakozókat. Hatalmas tisztelet a kivételnek. Szubjektív.

Most biztosan sokan teszitek fel a kérdést magatokban: de hát mégis mire gondolhatott a költő?

Hát arra, hogy manapság Fehérváron egyre többször tapasztalom azt, ha beállok egy lámpánál álldogáló sorba (főleg a bíróságnál), és zöldet üt az irányt mutató szerkezet, néhányan úgy rácsodálkoznak, minta életükben nem találkoztak volna még azzal a színnel.

Ha pedig mégis, akkor fogalmuk sincs, hogy olyankor mi a teendő:

  • Lehet, hogy be kéne tenni az autót egyesbe, nem?
  • Nem tetszik ez a szín, várakozzunk még egy kicsit, hátha másra vált!
  • Úristen, hol a váltó?
  • Nyomom a gázt, de egyszerűen nem megy!
  • Mit nekem az egyes, induljunk el kettesben!
  • Ha elég lassan megyek, akkor még pont el tudom érni a pirosat...

Jájj.

Persze simán előfordulhat az is, hogy sokan azért nem kapkodják el a rajtot, mert arra számítanak, úgysem érnek át a zöldön, akkor meg minek nyomni a gázt?

Nos, ha a legtöbben így gondolkodnak, akkor nem is fogják elcsípni, ugyanis tapasztalataim szerint ilyen esetekben az a faramuci helyzet szokott előállni, hogy a lámpa előtti utolsó autóig mindenki alapsebességgel zötyög, és amint a kereszteződéshez érnek, akkora gázt nyomnak, mintha nem lenne holnap. Ennek pedig így semmi értelme. 

Most komolyan, nem lenne egyszerűbb és gyorsabb, ha mindenki normálisan indulna útjára, és akkor tényleg szépen csordogálhatna a forgalom?

Pirosnál mondjuk legyen üres, autó leállít, vagy amit akartok, sárgánál sebváltóra a kéz, majd berakjátok egyesbe, és amint zöld lesz a téma, mehet is a turpisság - ha másodikok, harmadikok, negyedikek vagytok, akkor is, ugyanis így lesz tökéletes a trükk.

De amit manapság leművelnek az autósok, szerintem több mint botrányos. És akkor csodálkoztok, hogy miért vannak dugók... természetesen még mindig tisztelet a kivételnek.

A biztonság kedvéért rákérdeztem néhány ismerősömnél (nehogy aztán itt én legyek az idegbeteg), ők miként látják ezt a szitut. Nagy megkönnyebbülésemre a legtöbben egyetértettek velem, ám egészen érdekes ellenérveket sorakoztattak fel azzal kapcsolatban, milyen helyzetekben fordulhat elő, hogy egy sofőr fáziskéséssel indul el zöldnél:

nehéz napja volt, kicsit megpihent, elbambult, vitatkozott, jó csajt látott, keresett valamit a kesztyűtartóban, eltévedt, üzenetet írt, vagy a kedvencem, átöltözött (!!!) - végül is miért ne?

A magam részéről annyit tudok mondani, minden egyes alkalommal, ahogy megérkezem a sorba, már egyesbe teszem a sebességet, majd pici gázt nyomva, illetve a kuplungot félig felengedve indulásra készen tartom az autót, hogy minél előbb magam mögött tudjam az adott kereszteződést, és ne tartsam fel a mögöttem várakozókat. Elvégre Székesfehérváron nem órákig kell várakozni a sorban, így simán használható ez a fortély is.

Most mondjátok, hogy nincs igazam! Ti hogy közlekedtek a lámpáknál?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek