2 évnél régebbi cikk

A halottak hadserege (Army of the Dead) kritika: Zack Snyder olyan zombidarálással rukkolt elő, amelytől eldobjátok az agyatokat
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
A halottak hadserege (Army of the Dead) kritika: Zack Snyder olyan zombidarálással rukkolt elő, amelytől eldobjátok az agyatokat
·Filmfilm·Utolsó frissítés: undefined

Úgy néz ki, tényleg beindult a filmes-sorozatos biznisz, ugyanis már minden hétre jut két-három olyan alkotás, amelyet vétek lenne kihagyni. Erre a hajtásra a Netflix olyan mozit zsebelt be, amely tuti felrobbantja az internetet: A halottak hadserege egyenesen Zack Snyder koponyájából pattant ki, így garantált az őrület. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A halottak hadserege! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Az az igazság, hogy nem vagyok és soha nem is voltam oda meg vissza a zombis produkciókért. Egyszerűen nem jön át az az életérzés, amit egy posztapokaliptikus világban játszódó hentelés tud nyújtani.

Nyilván gyerekkoromban azért maradtak ki az élőhalottas filmek, illetve videójátékok, mert baromira féltem tőlük. Így ha esetleg mégis szörnyek gyilkolászására adtam volna a fejem, áthívtam az összes létező cimborám, majd vállvetve küzdöttük le paránkat. Vagy csak szimplán levágtattunk a helyi teleházba, ahol aztán pikk-pakk a zombik királyai lettünk.

Persze a későbbiekben már sokkalta bátrabban ültem be egy-egy világvége feelinggel felvértezett filmre, és bizony akadtak olyanok is, amelyek nagy kedvenceim lettek.

Többek között ilyen a Will Smith által fémjelzett Legenda vagyok és a Brad Pitt vezette Z világháború. De mostanában például hatalmas érdeklődést mutatok a Resident Evil-széria (a magyar fordítást nem vagyok hajlandó leírni) iránt is - hogy az most film, sorozat vagy videójáték, mindegy, teljesen magába szippantott a világa. Szóval fejlődöm.

És akkor befutott a Netflixre a zseniális Zack Snyder által megálmodott A halottak hadserege is, amelyet már maga a rendező személye és az első előzetesek agyeldobós (szó szerint, haha) hangulata miatt sem hagyhattam ki.

 

Sztori

Miután a zombik elárasztották Las Vegast, Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada), az egyik kaszinó tulajdonosa felkeresi az egykor zsoldosként tevékenykedő Scott Wardot (Dave Bautista), hogy rántson össze egy brigádot, hatoljanak be a karanténzóna kellős közepébe, majd rámolják ki a széfjét, amelyben nem kevesebb mint 200 millió dollár lapul. Persze mindezt azelőtt, hogy a hadsereg atomjaira szedné szét a placcot.

Nos, a hatalmas jutalom fejében Wardot nem kell sokáig noszogatni, így egy szempillantás alatt reaktiválja magát a nyugdíjból, és szépen lassan összeverbuvál egy olyan csapatot, amelynek tagjai első, de sokadik blikkre is rakás idiótának tűnnek.

Vannak itt volt kollégák, őrült helikopterpilóta, német széftörő, mexikói mesterlövész és még sokan mások. Szép kis küldetés, mi? Persze amint felbukkan egy zombitigris, elszabadul a pokol... vagy az már megvolt?

 

Karakterek

Ajjaj, most tényleg egy agyatlan zombidarálós filmben kéne a szereplőket kielemeznem?

Hát jó, akkor megpróbálom a manapság egyre nagyobb névnek számító Dave Bautistával (bár ellentmondásos nyilatkozatai miatt egy másik exprankrátort, John Cenát kezdte erőltetni a szakma), aki pont egy szuperhősös mozi mellékfiguráját kukázta azért, hogy Zack Snyder újabb eszeveszett alkotásának lehessen a falkavezére.

És hát azért Bautistát láthattuk már annyi nagyobb költségvetésű produkciókban, hogy feltételezzük róla, megbirkózik egy olyan főszereppel, ahol igazából nem kell mást csinálnia, mint keményen beállni, szúrósan nézni, ordibálva parancsolgatni, majd szétrúgni az ellen csinosabbik felét. 

Ennek fényében a jó öreg Dave szinte csont nélkül lehozta A halottak hadseregében rá szabott karaktert, amely kifejezetten jól állt neki: csak tört előre és gyakta a zombikat, ám amikor kissé érzelmesebb oldalát kellett volna megcsillogtatnia (értsd: valamit mutatnia kellett volna színészi kvalitásaiból), akkor már azért akadtak problémái. Sebaj, így szeretjük Draxet... akarom mondani Bautistát.

Meg amúgy sem mélyenszántó gondolatokért vagy Oscar-jelölést érő teljesítményekért nézünk egy posztapokaliptikus vérfürdőt, nemde?

 

Összegzés

Húha, hol is kezdjem? Röviden: jó a cucc. Hosszabban: A halottak hadserege olyan brutálisan erős lett, hogy szó szerint kirobbantja az agyatokat a helyéről. Persze ezt ne úgy értsétek, hogy ez a mozi lesz az év alkotása (nem, közel sem), de szerintem Zack Snyder olyan bitang jól összepakolta, mint mondjuk a legendás Watchmen: Az őrzőket vagy a 300-at.

És tudjátok még mi ugrott be a filmről? A szintén erősre sikeredett Suicide Squad - Öngyilkos osztag. Igen, nekem tetszett, és? Mondjuk most így jobban belegondolva tényleg van némi hasonlóság a két film között: lényegében egy újabb halálba vonuló, félkegyelmű társaságot kaptunk zombiapokalipszissel megfűszerezve, ami nekem - mondanom sem kell - brutálisan bejött.

Persze A halottak hadserege is tele van értelmetlen, indokolatlan, sokszor szemet meresztgetős hibákkal, néha kicsit belassul a sztori, de kit érdekel, ha a látvány, a hangulat, az atmoszféra és az akciójelenetek olyan egyedire, különlegesre sikeredtek, amilyet nem sok moziban fogtok viszontlátni?

Maradjunk annyiban, hogy Zack Snyder ismét megcsillogtatta a tehetségét, és tető alá hozott egy olyan zúzós filmet, amelyen olyan jót fogtok szórakozni, mint mostanában nem sok alkotáson - talán a Godzilla Kong ellen váltott ki hasonló érzelmeket belőlem. Kellenek az ilyen produkciók is, na! Ne agyaljátok túl, ne várjatok csodát, csak huppanjatok a kanapéra és közel két és fél órán keresztül szórakozzatok. Ennyi.

10/7 - A halottak hadseregében minden megtalálható, ami Zack Snyder specialitása, ám ez nem mindenkinek fog tetszeni

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek