2 évnél régebbi cikk

Már az indiánok is felismerték a bodza fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását
·Egészségbodza·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ficsóri Erika
Már az indiánok is felismerték a bodza fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását
·Egészségbodza·Utolsó frissítés: undefined

A bodza falvakban, házak és kerítések mellett, hegyeken és dombokon, erdei tisztásokon, erdő széleken növekszik. De megtalálható a síkságokon és a hegyek lábainál is. Szörpöt, teát is készíthetünk belőle. Nem csak egy növény, immunrendszerünkkel csodákat művel.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kertünkben minden évben megcsodálhatom a bodzavirágzást. A szemet gyönyörködtetés és a csodás illat mellett szörpöt is készíthetek belőle minden évben. Mivel sem a szomszédaink, sem mi nem használunk kerti vegyszereket, így teljesen biztonságos, egészséges és finom nedűvel lephetem meg családomat.

A bodzaszörp olyan varázslatos virágból készül, amely az immunrendszerünkkel valósággal csodát tesz. A természetgyógyászatban ősidők óta az egyik  legkedveltebb és leghatékonyabb növény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak.

A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújt. Napjainkban immunrendszerünk erősítésére legalkalmasabb a bodza virágából készült gyógytea. Amikor az őszi hónapokban a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, a legjobb orvosság a bodzatea . C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag és az elhízásban szenvedőknek fogyasztani.

Fürdők vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhíti fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is. Forró fürdőjét a reumás eredménnyel használják eredménnyel.

Ha kizárólag gyógyászati célokra alkalmazzuk, akkor a korai virágokat - amikor 75% -ban kinyíltak – takarítsuk be. A műveletet akkor végezzük, ha már felszáradt a harmat. Óvatosan csípjük le ollóval az elágazások kezdeténél a virágernyőket, majd azokat erős napon szárítsuk ki.

A bodza (Sambucus nigra) cserje vagy kisebb fa, amely akár az 5 m magasságot is elérheti. A törzsét és az ágait szürke vagy barna kéreg borítja, a fiatal ágak pedig zöldek. Szára bőséges velőállománnyal rendelkezik. Virágai kicsik, fehér vagy sárga színűek, csővé összeforrt szirom levelei lapos tányérhoz hasonlóak, kétneműek, ötágúak, termése lilás-vörös, gyümölcse vékony csonthéjas ragadós bogyó. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek