2 évnél régebbi cikk

Így változik az élet az 5 millió beoltott után Székesfehérváron!
·Hírekújranyitás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Így változik az élet az 5 millió beoltott után Székesfehérváron!
·Hírekújranyitás·Utolsó frissítés: undefined

Mivel szombaton átlépte a beoltottak száma az 5 milliót, ezért búcsút mondhatunk a közterületeken maszkviselésnek, a kijárási korlátozásnak és mehetünk koncertre és lagziba is. Mutatjuk a részleteket!

Az oltottak száma elérte az 5 milliót, ezért pünkösdtől vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.

Viszlát, maszk!

A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, de a 10 ezer fő feletti városokban (például Székesfehérváron) a polgármester szabályozhatja a közterületen a maszkhasználatot. Cser-Palkovics András a közösség oldalán még szombat délután bejelentette, hogy az ötmilliomodik beoltott elérése után megszűnik a kötelező közterületi maszkviselés. Ehhez alkalmazkodva az önkormányzat is eltörli a korábban saját hatáskörben meghozott maszkviselési szabályokat Székesfehérváron.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak. (Például a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor.)

A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Az üzleteknek, éttermeknek és vendéglátóhelyeknek nem kell este 11 órakor kötelezően bezárni. Megszűnik az éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom és közterületen minden egyéni-és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

Mehet lagziba az is, akinek nincsen védettségi igazolványa

Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zene és tánc is lehet.

Ha a rendezvényt vendéglátóhelyen tartják, akkor a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvényre az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy elkülönítik a résztvevőket  a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta.

Az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

Ha szállodában szerveznek a rendezvényt, akkor a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

Koncert és tánc csak védettségi igazolvánnyal

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható.

Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip forgatáson, vagy más felvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – beoltatlan személy is foglalkoztatható, de a fellépők kivételével a zenés, táncos rendezvényen végig köteles maszkot viselni.

Nem minősül zenés-táncos eseménynek az a kulturális esemény, amely az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartottként az adott művészet céljára rendelt helyszínen zajlik előre megváltott ülőhelyekkel, és a néző az előadás alatt a székében köteles tartózkodni. Ilyen például a hangverseny.

Ha az 500 főnél több résztvevős szabadtéri rendezvény sportfesztivál, ott versenyzőként a koronavírus ellen nem védett, de a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is szerepelhet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek